Bonnie van Vugt, coördinator van Bij Bosshardt Amersfoort, bij haar persoonlijke motto ‘Wish it, Dream it, Do it’.
Bonnie van Vugt, coördinator van Bij Bosshardt Amersfoort, bij haar persoonlijke motto ‘Wish it, Dream it, Do it’. (Foto: Marian Vreugdenhil)

Buurthuiskamer Bij Bosshardt doet meer

Bij Bosshardt in de wijk Kruiskamp breidt dit jaar het aantal activiteiten flink uit. De inloop is voortaan ook op vrijdag geopend en een heuse 'Heel Kruiskamp bakt' gaat van start. Coördinator Bonnie van Vugt vertelt over de nieuwste ontwikkelingen.

door Marian Vreugdenhil


AMERSFOORT - Onder de naam Bij Bosshardt heeft het Leger des Heils landelijk circa dertig ontmoetingsplekken. Dat zijn huiskamers van en voor de buurt. In Amersfoort zijn het er twee, in het Soesterkwartier en in Kruiskamp. Bosshardt Kruiskamp is vorig jaar, na een korte start in De Witte Vlinder in oktober 2017, verder gegaan op de goed zichtbare locatie aan het Neptunusplein, waar ook de Informatiewinkel Informatie033 Kruiskamp en het Wijkteam gevestigd zijn. De samenwerking met Indebuurt033 is intensief. "Het is hard gegaan, het aantal bezoekers is flink gegroeid", vertelt Van Vugt. "Daarom breiden we nu de inloop, die al plaatsvond op woensdag en donderdag, met de vrijdag uit. Bij Bosshardt, genoemd naar de majoor, is laagdrempelig. Overal vind je kwetsbare mensen, ook in deze wijk. Ze voelen zich soms buitenspel staan en hebben het gevoel dat niemand op ze zit te wachten. Hier is iedereen welkom, uit heel Amersfoort."
Voor kwetsbare mensen is het begrip zelfredzaamheid meestal te individualistisch, vertelt Van Vugt. Binnen het concept van de participatiemaatschappij staat zelfredzaamheid voor het vermogen om zelfstandig door het leven te gaan en problemen aan te kunnen. "Ik spreek liever over samen-redzaamheid. Uit het samenzijn met anderen, zoals bijvoorbeeld tijdens de inloop, halen ze energie."
De inloop op woensdag, donderdag en vrijdag is van 10.00 tot 15.00 uur. Tussen de middag is er voor iedere bezoeker een gratis lunch met brood en soep. Van Vugt: "Mijn rechterhand Rob is van origine chef-kok. Door ongelukkige pech in zijn leven raakte hij veel kwijt. Door zijn contacten met het Leger des Heils is hij opgeknapt en zet hij zich nu in voor de activiteiten zoals de bingo. Dankzij onze overeenkomst met de Voedselbank Amersfoort krijgen wij de grootverpakkingen, die ze moeilijk in porties kunnen uitdelen. Rob weet hier heerlijke soep van te maken, telkens weer een andere soort."
Op 15 februari begint bij Bij Bosshardt de verzorging van warme maaltijden. Voor bedlegerige partners komt er een afhaalservice. "In een wijk waar tientallen nationaliteiten wonen, verbindt samen eten", is Bonnies overtuiging. "Misschien gaan we een kookboekje maken met de favoriete recepten."

Wie bakt de lekkerste?

Het Leger des Heils geniet grote bekendheid, vooral de hulpverleningsafdeling is bekend. Deze biedt onder meer dag- en nachtopvang en woonbegeleiding. Daarnaast heeft het Leger 'huiskamers' van en voor de buurt. In Amersfoort zijn er twee, in het Soesterkwartier en in Kruiskamp.
Onder de naam Bij Bosshardt is iedereen welkom. Deze ontmoetingsplekken zijn gezellig, de koffie smaakt prima en iedereen is welkom, ook bij de activiteiten. Deze maand begint Bij Bosshardt Kruiskamp de nieuwe activiteit Heel Kruiskamp Bakt, waarbij het gaat om leren bakken en om bakervaring door te geven. Rob jureert wie de Bakker van de maand wordt.
Informatie: zie facebookpagina @bijbosshardtkruiskamp Elke 2e zaterdag Repaircafé 10.00-13.00 uur
De coördinator zoekt actieve buurtbewoners als vrijwillige gastvrouwen. Reageren op 06-15297496 of mail aan bonnie.van.vugt@legerdesheils.nl
Adres: Bij Bosshardt Amersfoort, Neptunusplein 66k

 

 

 

Meer berichten