Logo amersfoortnu.nl


Foto:

Column Nynke Geertsma: De route

De meest gehoorde zin afgelopen week was: 'De route is bekend'. De route? Ja, de route die je wist dat zou komen! En dan bedoel ik niet de westelijke rondweg, maar de koninklijke weg door Amersfoort op 27 april. De route van de stoet der stoeten loopt langs de westkant van de binnenstad, grappig genoeg precíes parallel aan de westelijke rondweg. Ja, echt! Gelukkig hoeven er op dit tracé geen bomen gekapt te worden. Ik denk eerder dat er bomen bíj zullen komen. Bijvoorbeeld om huize Bollenburg aan het zicht te onttrekken als Willem-Alexander de Zuidsingel betreedt. Want het was immers zíjn voorvader Maurits van O. die precies 400 jaar geleden opdracht gaf tot de onthoofding van ónze Johan van O. Niet dat Alexander daar iets aan kan doen, maar daar willie natuurlijk niet aan herinnerd worden op z'n verjaardag.
Enfin, de route is bekend. En Wij Amersfoort vinden er wat van. Want de koning moet wel een keigoed beeld krijgen van onze stad. Wij wille'm maximaal verrassen! Velen vragen zich dan ook af of de route wel aantrekkelijk genoeg is. Maar dat blijkt niet het uitgangspunt. Veel pittoreske middeleeuwse straatjes rondom de Hof zouden 'te smal' zijn voor de koning en zijn gevolg. Het gevolg is nu, dat het koningspaar heel veel Amersfoortse hoogtepunten niet meekrijgt. Nee, je kan niet alles, dat snap ik ook wel.

Maar ik geloof stellig dat we met een paar extra dranghekken en de inzet van festivalorganisatie-expert Floor Visser het gezelschap moeiteloos via de Krommestraat, Achter Het Oude Stadhuis, Hof, Lavendelstraat, Havik, Nieuweweg en Spui naar de Koppelpoort gedirigeerd krijgen. En voor die paar extra metertjes schrijden mag de koningin dan best even mijn AirMax-gympen lenen. Want op naaldhakken door een keistad lopen, dat moet je niet willen. Zelfs niet als je een koninklijke hoogmeid bent.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden