Logo amersfoortnu.nl


Zingis, een koor dat het liefst met gevoel zingt.
Zingis, een koor dat het liefst met gevoel zingt. (Foto: Victor Schutijser)

Zingen met gevoel is belangrijk

"Natuurlijk wil ik dat mensen goed zingen, maar nog belangrijker vind ik dat ze met hun gevoel zingen," zegt Martin Kuijlenburg, dirigent van het Zingis koor. "Noten zijn alleen maar tekens op papier, hoe je ze overbrengt, dat is belangrijk. Muziek maken kan niet met je verstand, dan doe je met je gevoel. Je moet je gevoelssprieten aan hebben staan."

door Adriënne Nijssen

Amersfoort - Zingis is een gemengd koor dat met passie grote werken wil zingen. Per jaar geven ze twee uitvoeringen met hetzelfde programma in verschillende plaatsen. Met een orkest en professionele solisten.

"Het klinkt heel groots, maar tegelijkertijd zijn we een laagdrempelig koor," zegt Martin. Het is wel bijzonder dat we met dat laagdrempelige toch goede recensies halen."


De voorstelling heet die dit jaar gebracht wordt heet 'Gloria'. De opgevoerde werken zijn het 'Gloria in D' van Antonio Vivaldi en de 'Messa a 4 vocci con orchestra', die in de volksmond 'Messa di Gloria' genoemd wordt, van Giacomo Puccini.

"Het Gloria is een vast onderdeel van de misviering. Veel muziek is voor religieuze doeleinden gemaakt," vertelt Martin. Het 'Gloria in D' van Vivaldi was te lang voor religieus gebruik. Het is eigenlijk pas in 1930 herontdekt."

Ook 'Messa di Gloria' van Puccini raakte in de vergetelheid. "Al vier generaties lang waren de Puccini's musicus van hun kerk. Daarom studeerde Giacomo muziek in Lucca. Op zijn twintigste maakte hij dit werk als afstudeerwerk. Giacomo wilde zijn voorouders niet opvolgen en is naar Milaan gegaan om opera te gaan studeren. Dat hoor je eigenlijk al in deze mis. Het is behoorlijk theatraal," zegt Martin.

Zingis wil mensen niet alleen met de oren verwennen maar ook met andere kunst. "Vorig jaar werden bijvoorbeeld speciaal voor onze concerten schilderijen gemaakt. Die schilderijen werden geprojecteerd. Nu gaan we ontdekken hoe deze opera-achtige mis versterkt en ondersteund kan worden door een danseres. Juliette van Lelieveld laat zich in haar dans inspireren door de veelzijdige kleuren van dit werk."

De muzikale voorstelling 'Gloria' is te beluisteren op 17 februari a.s. om 15.30 uur in de Xaveriuskerk. 't Zand 29 in Amersfoort. Kaarten verkrijgbaar aan de deur.
Vind je het leuk om zelf op deze manier in een koor te zingen kijk dan op www.zingis.nl, naar de mogelijkheden. Een mailtje naar info@zingis.nl kan natuurlijk ook. Iedereen is welkom, niemand hoeft voor te zingen.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden