Logo amersfoortnu.nl


Deelnemers aan de protesttocht van zaterdag. De demonstratie was op de valreep georganiseerd door de Partij voor de Dieren.
Deelnemers aan de protesttocht van zaterdag. De demonstratie was op de valreep georganiseerd door de Partij voor de Dieren. (Foto: Kees Quaadgras)

Stille mars tegen bomenkap Birkhoven

Zo'n 75 mensen liepen zaterdag mee in een stille mars tegen de kap van 3800 bomen in Birkhoven. De Amersfoortse coalitie van VVD, D66, GroenLinks en ChristenUnie wil de bomen kappen om meer ruimte te geven aan het verkeer op de Barchman Wuytierslaan en de Westelijke Rondweg. De demonstratie was op de valreep georganiseerd door de Partij voor de Dieren. Het eindpunt was de Stichtse Rotonde.

door Kees Quaadgras en Natanja Vreugdenhil


Amersfoort - Het plan is zeer omstreden in de stad, deels vanwege de vele te kappen bomen, deels vanwege de hoge kosten van 67 miljoen euro. Tegenstanders toonden herhaaldelijk aan dat er op het traject nauwelijks filevorming optreedt. Zij vinden een verbreding van de weg niet nodig. Anderen meldden dat beschermde dieren als de das, de boommarter, de havik en tal van kleinere zoogdieren en vogels in het gedrang komen. Zij vinden dat de provincie Utrecht haar rol als beschermer slecht vervult.

De rechter ging afgelopen vrijdag echter niet mee in de wensen en eisen van de tegenstanders, en gaf aan dat de gemeente onmiddellijk met de kap van de eerste 1800 bomen mocht beginnen.

Pikant detail in de politieke besluitvorming is dat GroenLinks voor de bomenkap stemde maar er eigenlijk tegen is. Volgens fractievoorzitter Dilian Hos had het geen zin meer tegen te stemmen omdat er toch al een meerderheid vóór was. GroenLinks meent dat door in de coalitie te blijven er meer van haar programma kan worden verwezenlijkt, plus dat er elders 3.600 bomen worden geplant.

Maar tegenstanders van de kap wijzen erop dat de natuur in Birkhoven niets heeft aan de aanplant van jonge bomen elders. Bovendien duurt het tientallen jaren voordat de nieuwe bomen dezelfde hoeveelheid CO2 omzetten als de bomen die vanaf maandag gekapt worden. Ook pikant: diverse raadsleden van D66 zijn eveneens tegen de bomenkap, maar de leden moeten zich, zo meldt een betrouwbare bron, aan een afspraak uit het vorige college houden: D66 het Elisabethspark en de VVD haar rondweg.

Bij de stille mars was niemand uit de lokale politiek aanwezig. Dit tot grote verbazing van Christian van Barneveld van Groen in Amersfoort, de stichting die strijdt voor het behoud van de bomen. "Veel mensen hebben het geloof verloren dat er nog iets tegen te houden valt. Helaas klopt dat voor de eerste 1800 bomen, maar er blijven er nog 2000 staan en er zijn nog zoveel hobbels die genomen moeten worden. De strijd gaat gewoon door."

'Politiek staat met rug naar de toekomst'

Onder de deelnemers aan de stille mars veel onbegrip over de politieke besluitvorming. Zo noemt Renate Breuls de geplande rondweg 'onzinnig'. "Het is bizar om zo'n prachtig gebied te ruïneren voor een discutabele tijdwinst. Wat je nog hebt aan natuur, moet je koesteren." Scholte Drooger snapt dat men de spoorwegovergang veiliger wil maken. "Maar dat kan ook met veel kleinere ingrepen." Hij verwijt de politiek dat zij met haar rug naar de toekomst staat. "Politici handelen vanuit oude gedachtes en waarden. Anders zouden ze beseffen dat we meer hebben aan natuur dan aan asfalt." Dat vindt ook de 8-jarige Emilie van der Steeg. "Bomen zijn belangrijk voor mensen. Zonder bomen geen zuurstof." Yolanda Pietersma is bij de mars "om op te komen voor iets wat niet voor zichzelf kan opkomen." Breuls valt haar bij: "Wij zijn onlosmakelijk onderdeel van de natuur. Wat we de natuur aandoen, doen we uiteindelijk ook onszelf aan.''

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden