Logo amersfoortnu.nl

Amersfoorts Dictee krijgt doorstart met Taalfeest in Eemhuis

Amersfoort - Een maaltijd, lezingen, workshops en optredens; het eerste Taalfeest Amersfoort op 7 maart biedt het allemaal. Het Eemhuis en het KAdE café vormen het decor voor wat een vervolg is op het Groot Amersfoorts Dictee.

Toen dat vorig jaar na negen edities ophield te bestaan, kroop al snel een groep enthousiasten bij elkaar om nieuwe evenementen rondom de Nederlandse taal te bedenken. Aanvankelijk wilde deze groep, bestaande uit onder anderen vertegenwoordigers van de Volksuniversiteit Amersfoort en Marianne van Omme, respectievelijk initiatiefnemer van het dictee en de laatste voorzitter daarvan, een hele dag of zelfs een weekeind met taalactiviteiten vullen. Uiteindelijk is gekozen voor een avond, op donderdag 7 maart. ,,Volgend jaar willen we het feest dan uitbreiden met een middag'', aldus Dirk Kooiman, oud-leraar en -conrector van het Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt en lid van de initiatiefgroep.

Het is evengoed een goedgevuld programma geworden, dat begint met een 'taalmaal' in het KAdE café. Hoofdgast daar is de uit Zuid-Korea afkomstige schrijver Vinnie Ko, die vertelt hoe hij Nederlands heeft geleerd. Ook de nieuwe stadsdichter, Jacques de Waart (55), geeft acte de présence.

Daarna zijn er in het aanpalende Eemhuis, verdeeld over twee rondes, diverse activiteiten te beleven, waaronder optredens van Ivo de Wijs en Frank van Pamelen, beoefenaars van het light verse, en de Amersfoortse taalkundige Ludo Jongen. Oud-docenten Elsbeth Booij en Corry Samson houden een taal(pub)quiz en tekstschrijfster Annette Verspoor geeft workshops columns schrijven. In de pauze bieden optredende schrijvers vanachter een 'taalkraam' hun boeken te koop aan. Aan het eind van de avond is het podium voor het Amersfoortse cabaretduo Cees van Weerd en Antoine van Roemburg.

Kooiman rekent op 100 à 150 bezoekers. ''Voor de volgende editie van het Taalfeest willen we ons meer richten op jongeren. Denk bijvoorbeeld aan optredens van rappers.''

Het Scholierendictee, dat parallel liep met het Groot Amersfoorts Dictee, gaat niet door. De wens was om dit zelfstandig voort te zetten, maar het is de deelnemende scholen niet gelukt het van de grond te krijgen.

Taalfeest Amersfoort, 7 maart, vanaf 17.30 uur. Zie voor het programma en reserveringen taalfeestamersfoort.nl

Meer berichten