Guido van der Brug geeft lezingen over erfrecht.
Guido van der Brug geeft lezingen over erfrecht. (Foto: Adriënne Nijssen)

Het nut van een goed testament

Lang niet iedereen is overtuigd van het nut van een testament. Veel mensen denken dat dit bij wet goed geregeld is. "Dat klopt ook wel," zegt Guido van der Brug van BolscherBrugDeijl Notarissen, "maar het is wel redelijk rechttoe-rechtaan."

door Adriënne Nijssen

Amersfoort - Als ouders geen testament hebben en een van de ouders komt te overlijden, dan geldt het wettelijk erfrecht. Dat zegt dat de kinderen wel erfgenamen zijn maar dat ze hun erfenis nog niet ontvangen. Ze krijgen een soort 'tegoedbon'. De fiscus kent daar een waarde aan toe en heft er belasting over als het om meer dan 20.000 euro gaat. "Hebben je twee kinderen een eigen huis van bijvoorbeeld drie ton en de hypotheek is afgelost dan moet al snel zo'n 6000 euro aan de fiscus afgedragen worden", rekent Guido snel uit. "De overgebleven ouder moet dit voorschieten voor de kinderen. Maar met een slim testament kun je regelen dat er bij het eerste overlijden geen belasting betaald hoeft te worden."

Daarnaast is het mogelijk om de zorgbijdrage van de langstlevende ouder, als die in een zorginstelling wordt opgenomen, te verlagen door hier iets over in het testament op te nemen. "Bij de vaststelling van die zorgbijdrage wordt gekeken naar het vermogen zoals dat twee jaar daarvoor was. De eigen woning telt weliswaar niet mee maar die wordt vaak verkocht en dan is het ineens spaargeld geworden wat wel meetelt," vertelt Guido. "Heb je veel spaargeld dan betaal je de hoogste bijdrage en gaat je vermogen soms snel achteruit. Dat kun je voorkomen door in het testament te laten opnemen dat de kinderen hun 'tegoedbon' in dat geval kunnen opeisen. Zo kunnen de kinderen eerder hun erfdeel uitgekeerd krijgen waardoor dat niet opgaat aan zorgbijdrage."

Ondanks dat het belangrijk is om een testament te regelen voelen veel mensen een barrière om naar een notariskantoor te gaan. "Vooral ouderen willen wel maar hebben bijvoorbeeld fysieke problemen. Maar wij bespreken alle zaken ook aan huis en komen daar terug voor het tekenen van het testament'', zegt Guido.

De lezing, vooral bedoeld voor mensen die over een testament, erfrecht en erfbelasting nadenken, wordt gegeven op donderdag 4 april (N.B. de lezing van 5 februari zit al vol.) in de Bergkerk aan de Doctor Abraham Kuyperlaan 2 in Amersfoort. Inloop vanaf 19.30 uur, aanvang 20.00 uur. De toegang is gratis. Aanmelden via de website www.bbdnotarissen.nl
Na afloop is er gelegenheid tot vragen stellen. Het einde van de avond zal zo rond de klok van 21.30 uur zijn.

Meer berichten