Foto:

Column Nynke Geertsma: Hoera, mislukt!

De mens laat zich het liefst van zijn mooiste kant zien. We poseren voor foto's met ingetrokken buik en opgetrokken kin. Tijdens ontmoetingen met anderen - live en online - vertellen we waar we in uitblinken en wat we allemaal voor interessants doen. En als we eens een keer zijn ontslagen of we gaan failliet, dan 'waren we toe aan een nieuwe uitdaging'. Het liefst presenteren we het perfecte plaatje. Of we creëren het.
Van Johan van Oldenbarnevelt wordt gezegd dat hij als student zelf een stamboom verzon, zodat het leek alsof hij uit een adellijke familie kwam. Hij vertelde liever niet dat zijn vader een Amersfoortse dronkenlap was en dat zijn zussen van prostitutie werden beticht. Op zich niet zo verwonderlijk, want het wordt ons immers al eeuwen geleerd dat je 'vuile was' niet buiten hangt. We houden liever de schone schijn op, ook als het niet zo lekker gaat. Maar er hangt verandering in de lucht. Steeds vaker zie ik mensen zonder schaamte hun mislukkingen delen met de wereld. Ze maken hun leven niet langer mooier dan het is. Sterker nog: het lijkt erop dat falen gevierd mag worden!

Afgelopen week was ik op zo'n faalfeest: de Amersfoortse Fuckup Night. In dit uit Mexico overgewaaide concept vertellen mensen op een podium over hun grootste professionele mislukking(en). Geen aangedikte victoriestories, maar verhalen over verkeerde inschattingen en vervelende uitkomsten. Over struikelen en keihard onderuitgaan. Het is een daverend succes in inmiddels tachtig landen. En nu kunnen we in Amersfoort ook genieten van het betere faalverhaal. KAdE-café barstte zowat uit z'n voegen, zo druk was het! En de verhalen? Die waren stuk voor stuk ontluisterend, ontroerend en ook vaak heel grappig.
Ik had een kostelijke avond en het werd mij ineens heel duidelijk: de mens heeft meer aan wat gestuntel op z'n tijd dan aan gepoch en gekunsteldheid.

Meer berichten