Jeannine Fransen en Liesbeth Ram verheugen zich op de Week van de Leesclub.
Jeannine Fransen en Liesbeth Ram verheugen zich op de Week van de Leesclub. (Foto: Adriënne Nijssen)

Allereerste Week van de Leesclub

Van 28 januari tot en met 3 februari vindt de eerste Week van de Leesclub plaats. Het is een landelijk initiatief van drie leescluborganisaties, drie bibliotheekorganisaties, de website Hebban.nl en het magazine Boekenpost. "De week heeft als doel dat meer mensen gaan lezen, en wat is er dan leuker dan dat in een leesclub te doen, " zeggen Liesbeth Ram, ambassadeur van leescluborganisatie Senia en Jeannine Fransen, die betrokken is bij een project van Senia om andere lezers te bereiken dan de geijkte lezers die nu bereikt worden. Jeannine is zelf lid van de Engelse leeskring en de leesgroep Nederlandse literatuur en ze beleeft daar veel plezier aan.

door Adriënne Nijssen

Amersfoort - De nieuwe lezers die Senia wil bereiken zijn onder te verdelen in vier groepen. "Het gaat om slechthorenden, slechtzienden, oudere mensen die niet meer zelfstandig naar een leesgroep kunnen en de groep mensen die meer ontspannen wil lezen," vertelt Jeannine.

De hele week zijn er activiteiten die te vinden zijn op de website van Bibliotheek Eemland en Senia, maar twee activiteiten willen de dames graag wat nader toelichten. Zo is er op woensdag 30 januari een open leesclub. "Je kunt dan ervaren wat het inhoudt om lid van een leesgroep te zijn. De bijeenkomst start om 10.30 uur in de Keizaal van het Eemhuis. Onder leiding van Ineke van de Rotte, voorzitter van Senia, wordt het boek 'De acht bergen' van Paolo Cognetti besproken," vertelt Liesbeth. Mensen die hieraan mee willen doen ontvangen, nadat ze een mailtje gestuurd hebben, de leeswijzer.
Op zondag 3 februari willen Liesbeth en Jeannine om 14.00 uur in de coffeecorner een van de nieuwe doelgroepen "Lekker Lezen, Waar Gebeurd" benaderen. "We hebben boeken uitgezocht van bekende Nederlanders die werkelijk iets te zeggen hebben," vertelt Liesbeth. Ze realiseert zich dat ze helemaal mis kunnen zitten. "We hebben een aantal opties maar eigenlijk willen we met de mensen samen de leeslijst vaststellen. Dat is echt nieuw, want dat deed Senia tot nog toe", legt Jeannine uit. De dames leggen je dan alles uit over leeswijzers en leeskoffers.

Week van de Leesclub, van 28 januari tot en met 3 februari. Diverse activiteiten die allemaal gratis te bezoeken zijn in Bibliotheek Eemland aan het Eemplein. Zie de website van Bibliotheek Eemland, www.bibliotheekeemland.nl Wil je meedoen aan de open leesclub op 30 januari dan moet je je opgeven via het e-mailadres liesbeth.ram@senia.nl Je ontvangt dan vooraf de leeswijzer.

Meer berichten