V.l.n.r. Frank Vaatstra, Ariaantje van Gent, Irma van Leerdam en Hermen Jan Rijks.
V.l.n.r. Frank Vaatstra, Ariaantje van Gent, Irma van Leerdam en Hermen Jan Rijks. (Foto: Adriënne Nijssen)

Levende boeken te leen bij Mensenbieb

Sinds 2005 organiseert De Mensenbieb 'uitleningen' op wisselende locaties. "Met onze levende boeken komen we langs op festivals, (banen-)markten, congressen, scholen, bij personeelsdagen, in parken en bibliotheken. Het eerste idee van een bibliotheek met levende boeken kwam uit Denemarken. Daar werd tijdens het bekende popfestival van Roskilde de eerste 'menneskebibliotek' gehouden," vertelt Hermen Jan Rijks van deze organisatie.

door Adriënne Nijssen

Amersfoort - "Wij hebben boeken die over allerlei problemen en mensen gaan. Met die boeken kun je vooroordelen de wereld uit helpen maar nog beter kan dat via een gesprek," zegt Karin Horst van Bibliotheek Eemland. "Het idee van levende boeken spreekt ons aan en we willen dat vaker gaan organiseren. De eerste keer doen we dat in samenwerking met De Mensenbieb."

De onderwerpen die in Amersfoort aan bod komen zijn manische depressiviteit, transgender zijn, een niet aangeboren hersenletsel hebben, homoseksualiteit en christen zijn, verslaving, armoede, moeite met lezen en schrijven, autisme, hiv, dakloosheid, verlies van een kind, roze ouderen en vluchtelingen.

Irma van Leerdam is te leen als levend boek. Ze vond taal echt niet leuk, bibliotheken en lezen al helemaal niet. Tijdens een studie kwam ze in aanraking met luisterboeken en merkte ze dat ze van boeken veel kon leren. "Vorig jaar ben ik toch lid van de bibliotheek geworden. Ik leen nu wel boeken. Als levend boek ben ik er als ex-laaggeletterde aanwezig," vertelt ze.

Ook Ariaantje van Gent is te leen. "Ik groeide op in armoede en werd ook regelmatig mishandeld. Ik ben daar uitgekomen zonder verslavingen te ontwikkelen. Ik zat in een praatgroep en kwam er daar achter dat mensen met mijn achtergrond de prostitutie ingegaan zijn. Ik wil graag vertellen hoe het is in armoede te leven en/of mishandeld te worden," laat Ariaantje weten.

Frank Vaatstra tenslotte is een voormalig dakloze en voormalig alcoholist. "Sinds twee jaar heb ik mijn eigen huissie op mijn eigen naam. In eerste instantie ondersteun ik Hermen Jan en ga ik als bibliothecaris rondlopen, ik regel de 'uitleen' maar ik kan ook gevraagd worden als boek. Ik heb dus een dubbelrol."

Bezoekers gaan één-op-één in gesprek met iemand met een bijzonder verhaal. Uit de 'catalogus' kies je een levend boek. De deelnemers aan de Mensenbieb zijn mensen die je normaal niet zo snel zou spreken. Ze wijken af van de Nederlandse 'norm' en lopen daardoor de kans anders benaderd, buitengesloten of gediscrimineerd te worden. Door met hen te praten, kijk je anders tegen hun situatie aan."Bij een gesprek kun je elkaar recht in de ogen te kijken," zegt Hermen Jan ten slotte.

De Mensenbieb vindt plaats op 19 januari a.s. van 13.00 tot 15.15 uur in de bibliotheek aan het Eemplein. Alle boeken zijn gratis te leen en je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek om een levend boek te lenen. Boeken zijn al te reserveren via www.bibliotheekeemland.nl.

Meer berichten