Iedere eerste zondag van de maand kun je gaan wandelen met enthousiaste natuurgidsen van het Utrechts Landschap.
Iedere eerste zondag van de maand kun je gaan wandelen met enthousiaste natuurgidsen van het Utrechts Landschap. (Foto: Hetty Heijne)

Heerlijk wandelen door Stoutenburg

Iedere eerste zondag van de maand kun je gaan wandelen met enthousiaste natuurgidsen van het Utrechts Landschap. Het is een leuke en leerzame manier om de natuur in de omgeving te ontdekken. Afgelopen zondag waren de gidsen op Landgoed Groot Stoutenburg te vinden en wij gingen mee.

door Hetty Heijne

AMERSFOORT - Het startpunt was bij het Informatiecentrum van Koetshuis Stoutenburg aan de Stoutenburgerlaan. Het is altijd even afwachten hoeveel personen erop af komen. Je hoeft je namelijk niet in te schrijven en meewandelen is gratis. De interesse was enorm; er kwamen ruim 150 wandelaars op af.

De groep werd gesplitst en we gingen mee met Utrechts Landschapsgids Han Deelen. Han wijst ons in het begin van de wandeling op witte raap, de veelzijdige meidoorn en Gelderse roos met prachtige rode bessen. We wandelen verder over de oprijlaan van boerderij de Korte Niep, een Rijksmonument dat stamt uit 1870, waarbij we aan de linkerkant een broekbos (moerasbos) zien. Dit is niet toegankelijk omdat het een rustgebied is voor de dieren. Langs deze oprijlaan staan verschillende essenbomen. Han vertelt dat de es een veel geplante boomsoort is in bossen, maar ook langs straten en wegen en dat essenbomen momenteel massaal wordt bedreigd door de essenziekte. Tegen deze ziekte is geen remedie en vaak worden ze dan ook gekapt.

Verderop blijven we staan bij de zomereiken 'Adam en Eva'. Dit zijn twee zeer oude bomen met een omtrek van ruim zes meter. Het zijn de oudste eiken van de Gelderse Vallei. Hun ouderdom wordt geschat op minimaal 500 jaar. Het verhaal gaat dat ze hier staan ter nagedachtenis van Johan van Oldenbarnevelt. We wandelen vervolgens langs de Barneveldse beek. Bij de Stuw van Rutgers vertelt Han ons meer over deze beek, waar veel beken uit de Gelderse Vallei samenkomen, de ongeveer 1,5 jaar geleden aangelegde vistrap en de dekzandruggen in de omgeving. We wandelen langs de Engelse landschapstuin, de locatie waar de drie voorgaande kastelen hebben gestaan en vanaf hier gaan we weer terug naar het beginpunt.

Utrechts Landschap heeft Stoutenburg in 1999 aangekocht en werkt sindsdien aan het herstel van het oude landschap. Door lanen en grachten op te knappen krijgt het kasteelterrein zijn allure terug. Het netwerk aan wandelpaden door het gebied groeit en het informatiecentrum vormt steeds meer het startpunt van mooie wandelingen en fietstochten. Een wandeling in deze omgeving is zeker de moeite waard. Meer info over wandelingen en het Utrechts Landschap is te vinden op www.utrechtslandschap.nl

Meer berichten