Het duel gaat in wezen over de vraag 'wat is de perfecte mens?'.
Het duel gaat in wezen over de vraag 'wat is de perfecte mens?'. (Foto: Sarah Carlier)

Jeroen de Man regisseert toneelstuk Het duel

Jeroen De Man is een regisseur met Amersfoortse roots. Hij bewerkte Het duel, de gelijknamige roman van Anton Tsjechov, voor theater. Het stuk is op 20 januari te zien in Flint.

Amersfoort - "Ik had een heel uitgebreid decorplan gemaakt maar nu ben ik daar toch niet zo zeker meer van," lacht De Man. "Alle overbodige ideeën ben ik gaan schrappen en ineens zijn het toch alleen de acht geweldige spelers en dat geweldige verhaal."
Het was een oude wens van acteur Jacob Derwig om het verhaal te bewerken voor theater. "Toevallig had Eric de Vroedt mij kort daarvoor dit boek gegeven met de tekst 'echt iets voor jou'. Hij bleek gelijk te hebben."

Het duel gaat in wezen over de vraag 'wat is de perfecte mens?'. De Man: "Dat wordt zichtbaar in die twee uiterste figuren van de linkse Lajevski en Von Koren, die een super rechtse racist is. Ze hebben allebei ongelijk, het zou mooi zijn als ze zouden samensmelten." Het verhaal heeft ook een wetenschappelijke kant, met de bioloog als onderzoeker van het dagelijkse leven in Lajevski's kleine stadje. "Alle spelers zijn continu op het podium", vertelt De Man. "Iedereen is toeschouwer, ook van de scènes waar ze niet in meespelen. Zo kunnen ze hun medespelers observeren. Het podium moet een soort observatorium worden."
Er zijn grofweg twee Tsjechov-stijlen in Nederland, stelt De Man. "Veel Tsjechov voorstellingen zijn kaal vormgegeven. Daarnaast heb je de klassieke kostuumdrama's in een realistisch decor. Ik wil proberen tussen deze uitersten een middenweg te vinden." Lachend geeft hij toe: "Maar ik hou erg van spullen, vooral van oude spullen met een verhaal, een ziel."

Het duel is zondag 20 januari te zien in Flint, uitgevoerd door Het Nationaal Theater i.s.m. Toneelgroep Oostpool. Met o.a. Jacob Derwig, Joris Smit, Jacqueline Blom en Jaap Spijkers. Entreekaarten van 21 tot 30 euro.

Meer berichten