Aya geniet ervan anderen te helpen.(Foto: Adriënne Nijssen)
Aya geniet ervan anderen te helpen.(Foto: Adriënne Nijssen) (Foto: )

Slaapkamer werd voedselkamer

Adriënne Nijssen

Mensen helpen werd levenswerk

Toen Ariaantje van Gent, roepnaam Aya, een keer ziek op bed lag ruilde ze via Internet iets met iemand. "Een buitenlantaarn tegen levensmiddelen, dat weet ik nog goed," vertelt Aya. "Ik vroeg naar het waarom van de ruil en het bleek dat de persoon in kwestie het niet zo breed had. Omdat ik zelf in zware armoede opgroeide raakte me dat heel erg."

Amersfoort - Aya had nog spullen van haar schoonmoeder en in overleg met haar man Erik ruilde zij die via Internet voor levensmiddelen. "Ik maakte er pakketten van die bij mensen terecht kwamen die het financieel minder hebben. En ik maakte een groep op Facebook waar mensen spullen kunnen doneren of een levensmiddelenpakket kunnen aanvragen. Allemaal via persoonlijke berichten want privacy staat bij mij bovenaan."
Wat ze niet verwacht had gebeurde wel, het werd een megasucces. Ze kreeg, naast privépersonen, zelfs supersponsors zoals Sloepverhuur Vathorst en Geertje de Kok Sieraden.
Zowel Erik als Aya behaalden allebei een HACCP-diploma, een voedselveiligheidssysteem. "Daar leerden we alles over bewaartermijnen en bewaarwijze en nog veel meer praktische zaken over voeding. Mijn man helpt me echt veel. Ik zou niet weten wat ik zonder hem moest. Maar ook de vele lieve leden van mijn Facebookpagina helpen mij. Zij verdienen alle lof," zegt Aya bescheiden.
Inmiddels heeft het echtpaar een slaapkamer ingericht als voedselkamer. "Links het voedsel en rechts schoonmaakmiddelen en toiletartikelen. En ons schuurtje is ingericht met non-food artikelen."
Maar Aya doet meer. Ze speurt zelf mensen op in de wijde omgeving. In de zomer zorgt ze voor 'kindertassen' en in december voor 'kersttassen. Twee keer per jaar heeft ze grote actie. In oktober verkoopt ze roze dingen die ze opgespaard heeft, de opbrengst is voor Pink Ribbon. "En eens per jaar houd ik een rommelmarkt in de straat. De opbrengst daarvan gaat naar een goed doel wat met kinderen te maken heeft. Ik vind het heel belangrijk dat ik buiten de toko ook nog wat dingen doe."

Meer berichten