Foto:

Banken met Betekenis verbinden

Adriënne Nijssen

Landelijk bankenproject

Toen Gea Boon haar atelier bij Zorginstelling Lyvore had wilde deze instelling graag dat ze ter gelegenheid van een feestelijk moment een schilderworkshop aan bewoners, buren, familie, medewerkers en andere betrokkenen zou geven. Er werd al snel aan een schilderij gedacht. Maar Gea wilde liever een gebruiksvoorwerp beschilderen en dat werd een tuinbank. "En zo begon het," lacht ze. "De achterliggende gedachte is dat iedereen die betrokken is bij een plek waar ze hun steentje aan bijgedragen hebben zich met elkaar verbinden. elkaar ontmoeten. er een plek met betekenis is. Zo'n Bank met Betekenis verbindt."

Amersfoort - Inmiddels staan er via het Project Groen Verbindt van het Oranje Fonds op diverse plaatsen (Leeuwarden, Roden, Lage Vuursche, Baarn, Nieuwleusen, Heino, Staphorst, Biezenmortel, Zwolle, De Wijhe en natuurlijk Amersfoort) in Nederland van deze banken. "Deze Bank met Betekenis is echt een mooi maatschappelijk betrokken gebeuren."

"Parkbanken die we samen beschilderden," zegt Gea. "Een project voor iedereen, van nul tot honderd jaar kan meedoen. De mensen beschilderen de bank onder mijn leiding aan de hand van een thema en krijgt een betekenisvolle naam. Per locatie bespreek ik met de opdrachtgevers welke naam er aan de bank gegeven kan worden. Een naam waar men stelling neemt met waar men achter staat, zich in herkent. We filosoferen over het thema tijdens de workshop. Daar komen mooie verhalen uit. Alle mensen die meegewerkt hebben noem ik aandeelhouder van de bank. Na de workshop creëer ik verbinding en breng, als de bank klaar is, drie dikke vette laklagen aan. Daarna hebben we een officieel moment. De betekenis van de bank staat achterop. Het heeft voor alle deelnemers heel veel waarde. De bank levert gespreksstof op, de ontmoeting is bezegeld. Daarnaast laat men een spoor achter op een plek waar men zich verbonden mee voelt. Zorginstellingen krijgen met deze banken een plek waar stilgestaan kan worden bij een herinnering, een viering een gedeeld gedachtegoed. In Lage Vuursche hebben de zusters van het Elisabeth Klooster bij afscheid en overdracht aan de Zorginstelling hun namen in goud geschreven achtergelaten op de bank. En heet de locatie inmiddels Elisabeth Park. Zij hebben als grondleggers hiermee hun spoor achtergelaten en staan samen met de nieuwe toekomst van deze plek op de bank van Liefde. Het Klooster is vervangen voor nieuwbouw waar Lyvore doorgaat met het werk van de zusters van St Elisabeth. Daar raak ik ontroerd van. Samen kunnen we stilstaan bij vraagstukken en ingewikkelde kwesties en hier uiteindelijk een hele mooie bank van maken."
In regio Zwolle komen zes banken in opdracht van zorginstelling Het Zand. "Deze banken scheppen een band tussen de locaties die met elkaar de constante factor van de verandering delen. Tijdens de workshop wordt er gesproken over wat verandering voor hen betekent," legt Gea uit.

Meer berichten