Foto: Milon Abrahamse

Rob maakt muziekdoosjes van gekapte stadsbomen: 'Ik weet van iedere boom waar hij stond'

Meer dan drieduizend muziekdoosjes heeft Rob al gemaakt van stadsbomen die anders in de versnipperaar terecht zouden komen. "Je vraagt je soms af of de politiek er wel bij stilstaat dat een boom in zekere zin een monument is. Als je hem versnippert, dan behandel je de boom als afval. Ik zie de gekapte boom als een waardevolle grondstof voor mijn muziekdoosjes."

Rob kan zich nog goed herinneren dat hij vroeger een los mechaniekje had, dat hij op de tafel zette om eraan te draaien. "Muziekdoosjes hebben iets magisch. Ik was gefascineerd door het feit dat je de muziek niet hoort als je het mechaniekje in de lucht houdt, maar alleen werkt als je het op de tafel zet. Het heeft altijd een klankkast nodig." Die klankkasten maakt Rob in zijn werkplaats in Utrecht, de stad waar hij ook de eerste gekapte bomen vandaan haalde. Zelf woont hij aan de Langegracht in Amersfoort, waar hij een etalage heeft ingericht met zijn muziekdoosjes. "De gekapte bomen komen overal vandaan, ook uit Amersfoort. Ik heb al meerdere doosjes gemaakt van bomen die op het terrein stonden van het Sint Elisabeth ziekenhuis. Die worden vaak gegeven aan mensen die daar zijn geboren."

Onderop ieder doosje staat waar de gekapte boom vandaan komt en het serienummer. "Het is hout met een verhaal. Ik weet van iedere boom precies waar hij stond, dat geeft de doosjes hun meerwaarde."

'Het is hout met een verhaal'

Iedere boom is bijzonder, maar over de vraag wat zijn favoriete boom was om mee te werken, hoeft Rob niet lang na te denken. "Ik heb een doosje gemaakt van een oude iep uit Utrecht. Die komt uit 1776, dat is de oudste boom die ik ooit heb verwerkt. Dat is heel leuk." Ook heeft hij een zwak voor de esdoorn, vooral vanwege het marmeren motiefje. "Die doosjes die ik daarvan gemaakt heb, vind ik het mooiste."

Verwondering

Als je een doosje bestelt, kun je zelf kiezen met welke houtsoort Rob aan de slag mag en welk melodietje hij erin moet plaatsen. "Vaak laten mensen er ook iets in graveren. Bijvoorbeeld een geboortedatum als het een kraamcadeautje is." Na het maken van meer dan drieduizend doosjes, krijgt Rob vaak de vraag of het werken met hout niet gaat vervelen. "Alles behalve", antwoordt hij dan. "Er zijn zoveel verschillende houtsoorten. En omdat ik van iedere plank de achtergrond weet, is geen enkel doosje hetzelfde." Ook de klank van ieder doosje is anders, weet Rob ons te vertellen. "Dat is afhankelijk van de houtsoort. Voor mij is het iedere keer een verrassing hoe hij klinkt."

De foto's zijn gemaakt door Milon Abrahamse. Bekijk hier meer van zijn werk .

Dit artikel komt van indebuurt.nl/amersfoort. Meer inspirerende verhalen over Amersfoort lezen? Ga dan naar de site.

Meer berichten