Een scene uit Zwanenmeer. (Foto: Holland Opera)
Een scene uit Zwanenmeer. (Foto: Holland Opera) (Foto: )

Zwanenmeer van Holland Opera: klassieker in modern jasje

"Zwanenmeer is natuurlijk een klassieker en ook de versie die we in 2011 hebben gemaakt zou tot de klassiekers gerekend kunnen worden," zegt Bianca van Varik van Holland Opera. "Toch hebben wij deze familieproductie weer op het programma staan en nu in een nog moderner jasje."

Adriënne Nijssen

Amersfoort - Het verhaal is gebaseerd op het beroemde ballet van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski en De Wilde Zwanen van Hans Christian Andersen. Zwanenmeer is een klassieker en de versie die Holland Opera in 2011 maakte zou tot de klassiekers gerekend kunnen worden. "Maar we wilden dit keer een andere invalshoek nemen. In 2011 dansten er kinderen mee, nu zingt Kinderkoor Scholen in de Kunst, onder leiding van Reinier Bavinck, mee omdat we dat beter vinden passen bij een operagezelschap. De muziek was in 2011 nog heel klassiek en die wilden we een wat moderner tintje meegeven. Je hoort dus nog steeds wel Tsjaikovski, maar soms in heel ritmische variant of met fikse jazz akkoorden," vertelt Niek Idelenburg die samen met Jesse Passenier de muziek gecomponeerd heeft. "Jesse arrangeert ook veel voor het Metropole Orkest. Hij durft partituren flink aan te pakken en dat hadden we voor ogen: een nieuw arrangement van deze beroemde muziek. Misschien zullen mensen soms twijfelen of het wel klopt, maar dat vind ik juist wel grappig. Het geeft aan hoe goed die muziek is, je kunt er zelfs jazz van maken."
De teksten zijn geschreven door Simon van der Geest, wiens boeken bekroond zijn met Gouden Griffels. "Simon is ook acteur en dat merk je aan zijn teksten. De rollen zijn altijd leuk en hebben verschillende lagen. Ook de twist die hij maakt over de koning is briljant gevonden: de koning is op zoek naar een bijzondere vrouw. Maar ja, wat is dat? Als een van de meisjes op het bal zegt dat ze hooguit bijzonder gewoon is, vindt de koning juist dat gewone heel bijzonder." Na afloop van de voorstelling kan het publiek stemmen voor de ZAPP-theaterprijs voor de leukste jeugdtheatervoorstelling. "We zijn al vaak genomineerd, het is tijd om te winnen!", zegt Bianca.

Benieuwd naar deze uitvoering? De familieproductie Zwanenmeer is van 22 december t/m 6 januari te zien in de Veerensmederij Amersfoort. De speellijst kunt u vinden op www.hollandopera.nl. De voorstelling van 23 december is al helemaal uitverkocht! Op de site zijn online kaarten te bestellen voor de overige speeldata.

Meer berichten