Logo amersfoortnu.nl


Ellen Wielinga tussen enkele werkstukken van bewoners. (Foto: Adriënne Nijssen)
Ellen Wielinga tussen enkele werkstukken van bewoners. (Foto: Adriënne Nijssen) (Foto: )

Ook in weinig tijd kun je veel doen

Het St. Pieters en Bloklands Gasthuis biedt op beide locaties, Davidshof en Wervershof, kleinschalige verpleeghuiszorg voor mensen met dementie in een beschermde en huiselijke woonomgeving. Ook bieden ze Zorg Thuis aan bewoners die alleen lichamelijke beperkingen hebben. De bewoners huren een zorgappartement en ontvangen zorg van de medewerkers van het Gasthuis. Maar ook vrijwilligers spelen een belangrijke rol in het welzijn van de bewoners. Ze zorgen er samen met medewerkers en familie voor dat bewoners net dat beetje extra aandacht krijgen.

door Adriënne Nijssen

Amersfoort - "Wij zijn altijd op zoek naar die vrijwilligers," zegt Ellen Wielinga, coördinator vrijwilligerswerk bij het St. Pieters en Bloklands Gasthuis. "Als organisatie hebben wij er last van dat mensen op dit moment sneller een baan vinden, maar ook dat mensen langer door moeten werken. Het vinden van vrijwilligers wordt hierdoor bemoeilijkt maar iedereen is bij ons welkom, ook voor een paar weken als je bijvoorbeeld even tussen twee banen in zit. En ook voor een uurtje per week, of zelfs per twee weken. Dat kan al zoveel voor onze bewoners betekenen. Even helpen met koffie inschenken en een praatje, een krant voorlezen, een uurtje naar buiten, een spelletje doen. Kortom, een gezellige sfeer brengen. Bewoners worden daar blij van. Ook al zijn ze na een half uur vergeten dat je er was, dat is niet van belang. De blijheid onthouden ze namelijk wel."

En heb je wat meer tijd, dan ben jij misschien die crea-bea die wil helpen bij een activiteitenmiddag. "Je moet dan denken aan handwerken, schilderen, werken met papier of werken met schelpen," legt Ellen uit. Daarnaast is er altijd plaats voor vrijwilligers voor de spelletjesmiddag. Sjoelen, geheugenspelletjes, oude liedjes van vroeger zingen. "Er kan nog zoveel gedaan worden met mensen met dementie," vertelt Ellen.

Voor de mensen met alleen een lichamelijke beperking zoekt het Gasthuis vrijwilligers die helpen bij allerlei activiteiten waaronder bingo, zingen, voorlezen, hulp in het restaurant. "Voor die bewoners ben ik ook op zoek naar maatjes. Je wordt dan echt aan een, of als je wilt aan twee, bewoners gekoppeld. Dat hoeft geen vaste dag te zijn. De vrijwilliger overlegt met de bewoner."

"Wij nemen vrijwilligers heel serieus," zegt Ellen. "Om te beginnen gaan we samen kijken waar de kennis en kunde van de vrijwilliger ingezet kan worden. Want het is belangrijk dat een vrijwilliger voldoening haalt uit het werk. Elk jaar is er een workshop voor vrijwilligers. Daarin leer je wat dementie inhoudt. Je krijgt bepaalde tips, waar moet je aan denken, wat moet je juist wel of juist niet doen bij mensen met dementie. En daarnaast is er een tot twee keer per jaar een vrijwilligersvergadering, er is een avond voor vrijwilligers en ze delen mee in de dag van de verpleging en het kerstpakket."

Aanmelden kan rechtstreeks via Ellen. Stuur een email naar e.wielinga@pietersenbloklands.nl. Ze wacht op jou!

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden