Installateurs zijn bezig met het aanleggen van zonnepanelen. Er zijn plannen voor velden vol zonnepanelen langs de A1. (Foto: Jilmer Postma)
Installateurs zijn bezig met het aanleggen van zonnepanelen. Er zijn plannen voor velden vol zonnepanelen langs de A1. (Foto: Jilmer Postma) (Foto: Jilmer Postma)

Utrechts landschap staat op het spel

Ons kleine, drukke land verandert onvoorstelbaar snel: de open ruimte in Nederland neemt met 8 hectare per dag af. Steeds meer megastallen, distributiecentra, zonneparken, windmolens, snelwegen en woonwijken vragen ruimte. Natuurmonumenten maakt zich hierover zorgen. Daarom vraagt de Nationale Landschap Enquête alle Nederlanders zich uit te spreken over hoe we willen dat Nederland eruitziet.

Regio - Hoe gaan we al die ontwikkelingen zo inpassen dat Nederland een fijn land blijft om te leven? Kan dat met liefde voor ons landschap en de natuur? En hoe ziet dat er dan uit? Iedereen die zich betrokken voelt bij natuur en landschap kan de enquête tot 9 januari 2019 invullen.

Hoopvolle samenwerking

De samenwerking met boeren in Eemland voor het behoud van het weidevogelgebied en het open landschap stemt hoopvol, maar ook Utrechts landschap staat op het spel. De gemeente Utrecht ontwikkelt weliswaar veel woningen binnen de stad, toch verrijst er nieuwbouw in de weilanden, zoals bij Vathorst West (Amersfoort), Kockengen, Leidsche Rijn en Rijnenburg. Er zijn plannen voor velden vol zonnepanelen langs de A1 bij Eemnes en Baarn, Amersfoort en Utrecht wil zelfs zonnepanelen op een van de plassen laten drijven. Er komt weer meer asfalt bij aan de A27, Hoevelaken, de rondweg Amersfoort en de N201 bij Vinkeveen.

"Ons landschap staat op het spel," zegt Marc van den Tweel, directeur van Natuurmonumenten. "Als we niet opletten, verdwijnt de schoonheid en weidsheid van ons land en de ruimte voor de natuur." Daarom vraagt Natuurmonumenten via de enquête naar de mening van Nederlanders over hoe we om moeten gaan met woningbouw, landbouw, industrie, infrastructuur en al die andere zaken die ruimte vragen in ons land.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Wageningen Environmental Research in samenwerking met Natuurmonumenten. ''De resultaten stellen we beschikbaar aan bestuurders zodat zij dit kunnen meewegen als zij beleid vormgeven.'' Tot 9 januari 2019 kan de enquête worden ingevuld via: www.natuurmonumenten.nl/landschap.

Omdat het over de toekomst van ons land gaat wil Natuurmonumenten ook weten hoe kinderen hierover denken. Voor hen is een speciale enquête gemaakt. Zij kunnen meedoen via www.oerrr.nl/onderzoek.

De overgang naar duurzame energie is van het grootste belang. Er zijn nog grote oppervlaktes lege daken op woningen, kantoren en andere bouwwerken. Daar is nog ruimte voor zo'n 145 miljoen zonnepanelen, maar ondertussen kijken steeds meer bestuurders met vragende ogen naar natuurgebieden en open ruimte om de energieopgave te realiseren. "Slechts 13 procent van ons landoppervlak is beschermde natuur. Laat die 13 procent ook écht natuur blijven. Verander haar niet in een energiefabriek," stelt Van den Tweel.

www.natuurmonumenten.nl

Meer berichten