Wouter Harbers wil pianomuziek toegankelijker maken. (Foto: Adriënne Nijssen)
Wouter Harbers wil pianomuziek toegankelijker maken. (Foto: Adriënne Nijssen) (Foto: )

Pianist vindt tijd voor gratis concerten

Een half jaar lang koffieconcerten op de eerste maandag van de maand, een primeur in Amersfoort. De eerste twee concerten waren een groot succes. Wouter Harbers organiseert de concerten in samenwerking met Theater Flint, de landelijke Stichting Gouden Dagen en Bouw- en Aannemingsbedrijf Schoonderbeek uit Amersfoort. Zij zorgen ervoor dat de concerten financieel mogelijk gemaakt worden.

Adriënne Nijssen

Amersfoort - Wouter Harbers is een veelgevraagde pianist met jaarlijks ruim honderd optredens. Wouter speelt tijdens de koffieconcerten een gevarieerd repertoire en licht de muziek toe.

Wouters opleiding verliep ietwat bijzonder. Tijdens zijn studie aan de PABO richtte hij een studentenkoor op waarmee hij Händels Messiah uitvoerde. Daarnaast ontdekte hij in diezelfde periode zijn passie voor de piano. Na de PABO startte hij zijn conservatoriumopleiding aan het privé-conservatorium Koordirectie van Joop Schets.

In 2011 won Wouter als pianist het EMG-concours, waardoor hij grote optredens kreeg. Hij speelde onder andere voor premier Mark Rutte in het Beatrixtheater te Utrecht en voor ruim 1500 jongeren in het WTC te Den Haag. In 2013 debuteerde hij op radio en tv en sindsdien was hij vier keer live op Radio 4 te horen vanuit het Vondelpark in Amsterdam. Toch weerhouden al die optredens er hem niet van ook gratis concerten te geven. "Ik doe dit al een paar jaar in Zeist. Ik repeteerde daar in een oefenruimte en als tegenprestatie gaf ik op een doordeweekse ochtend een koffieconcert," vertelt Wouter

Die concerten werden al snel een succes en Wouter werd door Theater Flint uitgenodigd om ook in Amersfoort koffieconcerten te geven. "Het duurde anderhalf jaar voor we zover waren. We doen nu een pilot van een half jaar, zes concerten dus. De eerste twee concerten waren een succes dus wellicht gaan we na dit half jaar door," vertelt hij.

Het is Wouters missie om pianomuziek toegankelijker maken voor een breed publiek. "Daarnaast hebben de concerten ook een sociale functie. Denk daarbij aan ouderen die niet meer op zaterdagavond naar het Concertgebouw kunnen gaan. De drempel voor deze concerten ligt veel lager terwijl ze van dezelfde muziek kunnen genieten. Vanwege die sociale functie zijn de concerten gratis. Want als je bijvoorbeeld zeventien euro entree gaat vragen heb je weer een drempel en dan wordt pianomuziek niet meer toegankelijker dan hij al is. Voor zeventien euro kun je ook een cd van Wibi Soerjadi kopen," lacht Wouter.

Op 3 december 2018 en op 7 januari, 4 februari en 4 maart 2019 staan nog concerten gepland. Alle concerten hebben een thema, meer daarover lees je op de website www.wouterharbers.nl

De concerten vinden plaats in de St. Aegtenkapel aan 't Zand. Koffie vanaf 10.00 uur, concert van 10.30 tot 11.30 uur. Wil je verzekerd zijn van een plaatsje reserveer dan via info@wouterharbers.nl of bel 06-38603539

Meer berichten