Foto:

Column Nynke Geertsma: In beweging

De wereld verandert. Dat is geen nieuws, want zolang moeder aarde rondjes danst om de zon en flirt met de aantrekkelijke maan, verandert zij en álles wat ze bij zich draagt. En ook al lijken dingen soms al eeuwen hetzelfde, zoals oceanen; ook daarin vinden ingrijpende veranderingen plaats. Klimaten veranderen, landschappen veranderen, landen veranderen, samenlevingen veranderen, mensen veranderen, inzichten veranderen. En veel van die veranderingen hangen met elkaar samen. Soms bieden ze ons vooruitgang, soms gaan we achteruit. Een verandering kan snel gaan of millennia duren. Maar één ding staat vast: alles verandert. "A change is gonna come", zong Sam Cooke in 1964.
Terugzappend naar een verder verleden, naar eeuwen en eeuwen geleden, wordt goed duidelijk hoezeer de wereld steeds in 'change' is. Krampachtig tegenhouden kost veel energie en heeft meestal geen (of maar tijdelijk) effect. We zullen ons erbij neer moeten leggen: veranderen hoort bij het leven op aarde. Niets en niemand ontkomt eraan. En dus zit er maar één ding op: meebewegen. Niet dat we het overal mee eens moeten zijn. Beslist niet! Maar ook als een verandering ons niet bevalt: zet niet gelijk de hakken in het zand, maar kom in beweging en bekijk het van een andere kant.
Dat bewegen op basis van inlevingsvermogen, gevoel voor nuance, de wil en de creativiteit om het leven op aarde voor iedereen een beetje leuk te houden; dat zie ik steeds minder. Terwijl het aantal issues waarvoor we elkaar de hersens inslaan rap toeneemt: zwarte piet, roken, godsdienst, vlees eten, hout stoken, vuurwerk afsteken… we stoten elkaar als mensen op aarde nog heftiger af dan gelijkpolige magneten. Terwijl alles om ons heen verandert!
Dus ik zou zeggen: doe jezelf, je medemens en moeder aarde een plezier, accepteer dat dingen veranderen en beweeg een beetje naar elkaar toe. Dan worden het misschien toch nog fijne feestdagen, voor iedereen.

Meer berichten