Dirigent Paul Valk met de partituur van het Te Deum van Arvo Pärt.
Dirigent Paul Valk met de partituur van het Te Deum van Arvo Pärt. (Foto: Adriënne Nijssen)

Optreden SoliAmersfoort met groot contrast

Ook dit jaar brengt SoliAmersfoort weer een najaarsconcert. Twee muziekstukken op het programma, te weten Stabat Mater van Joseph Haydn en Te Deum van Arvo Pärt. "Tja, waarom de combinatie van deze twee stukken," zegt Paul Valk, dirigent van het koor. "Het bijzondere zit hem in het contrast van de twee stukken. Haydn is een grote klassieke componist. Pärt is wereldwijd een hype. Een zeer geprezen en gewaardeerd componist die heel veel soorten muziek schrijft. Voor koren, voor orkest, voor saxofoon maar ook voor accordeon. Hij is heel veelzijdig, grijpt terug naar de oude renaissance, de middeleeuwen en Griekse en Russische orthodoxe kerkmuziek. Het is meditatief en melancholiek."

door Adriënne Nijssen

Amersfoort - Wat Paul zelf heel bijzonder, zelfs grappig, vindt is dat mensen die de werken kennen weten dat Stabat Mater een lijdensverhaal is en Te Deum een lofzang. "Qua karakter krijg je net niet te horen wat je denkt. Op het eerste gehoor is het Stabat Mater van Haydn redelijk positief en opgewekt. En Te Deum van Arvo Pärt is juist ingetogen en melancholisch. Beide componisten geven hun eigen draai aan het werk. Iedereen zal dat kunnen horen. Of je nu weet hebt van klassieke muziek of niet."

Stabat Mater is uit de achttiende eeuw, dit jaar precies 250 jaar oud. Het werk van Pärt komt uit 1985. "Nog maar zo'n dertig jaar oud en nog lang niet zo vaak uitgevoerd," vertelt Paul. "Ik koos voor dit stuk omdat omdat veel koorleden vroegen om iets van Pärt. Ik ben gaan grasduinen en vond Te Deum voor ons koor wel geschikt. Ik ga de uitdaging graag aan. Pärt is bovendien ongelooflijk populair, ook onder jongeren. Zijn werk wordt door allerlei grote orkesten of koren uitgevoerd maar ook bij kleine ensembles. In Nederland, maar ook in heel de wereld. Wij van Soli vinden het dan mooi dat we deze componist aan ons lijstje mogen toevoegen. Er zijn voor beide werken vier professionele solisten gecontracteerd. Zij verlenen hun medewerking aan het concert. Daarnaast verleent het Promenadeorkest zijn medewerking. Ik denk zeker dat in een kerk als de Joriskerk het werk van Pärt enorm mooi gaat klinken."

Het concert vindt plaats op 1 december a.s. om 20.00 uur in de Sint Joriskerk aan de Hof 1. Kaarten voor het concert zijn te bestellen via www.soliamersfoort.nl Afhankelijk van de rang kosten kaarten 20 of 25 euro. Jongeren tot 18 jaar hebben gratis toegang. Meer achtergrondinformatie over de componisten en de werken die worden uitgevoerd vind je ook op de eerder genoemde website.

Meer berichten