De cast van Marg(r)ootje. Anderhalf uur spanning zonder pauze. (Foto: Joyce Kets-Groenendijk)
De cast van Marg(r)ootje. Anderhalf uur spanning zonder pauze. (Foto: Joyce Kets-Groenendijk) (Foto: )

Dood en verderf in Huize Margrootje

De dagen zijn altijd hetzelfde in Huize Margrootje, een verzorgingshuis voor ouderen. Totdat de man van de ochtendgymnastiek onder aan de trap ligt. Dood. Een ongeluk? Een fatale relatie met de hoofdverpleegster? Een gepensioneerde politieman, tevens bewoner, zoekt het haarfijn uit.
Ben Groenendijk is de maker van het stuk. "In het verleden werden acteurs ingehuurd en zong Muziektheatergroep Margootje de liedjes. Maar dit keer spelen we alles zelf. Alle leden hebben een rol. Het is een gelaagd stuk met heftige gebeurtenissen. Maar uiteindelijk is het toch komedie. Het is de bedoeling dat mensen vooral veel lachen," vertelt Ben.

door Adriënne Nijssen

Amersfoort - Mark Falch speelt Daan Boersma, een soort verteller die een verbond heeft met het publiek. "Daan is niet helemaal goed, hij is een verwarde man maar ondanks zijn verwardheid een scherp observator. Wat hij ziet deelt hij met het publiek. En hij gelooft in wat hij zegt," legt Mark uit.

Marjolein Hueting speelt de rol van Els, directrice, verzorgster en duizendpoot van het verzorgingstehuis. "Eigenlijk kan ze het niet aan. Ze is permanent overbelast. Haar werk is wel haar alles. Ze is kortaf, arrogant en zelfs een beetje gemeen. Haar grote mond is de bescherming voor haar kleine hartje," zegt Marjolein.

Ben speelt de 70-jarige Bart. Hij is al veertig jaar getrouwd met Anneke maar had daarnaast in het geheim altijd relaties met mannen. "Nu hij in dat tehuis zit, is het achterdeurtje dicht dus kan hij niet anders dan uit de kast komen," vertelt Ben.

Wie de overige rollen spelen moet u echt zelf gaan zien. Anderhalf uur spanning zonder pauze. Het duurt tot de allerlaatste seconde eer duidelijk wordt wie de dader is. Tussendoor worden veertien liedjes gezongen. Toch is het stuk geen musical. "Bij een musical zijn de liedjes geschreven voor die musical en maken ze onderdeel uit van het verhaal. Wij spelen geen musical, wij maken gebruik van bestaande liedjes uit de kleinkunst. Soms ook wel andere liedjes, maar altijd Nederlandstalig. En bij deze voorstelling één nieuw lied geschreven door Ben," vertellen Mark en Marjolein.

Muziektheatergroep Margootje speelt zijn nieuwste voorstelling in Icoontheater, op zaterdag 10 november om 16.00 en om 20.00 uur. Johan Hoogeboom, cabaretier, doet de regie. De Amersfoortse muziektheatergroep weet de ernst van de onderwerpen opnieuw te verpakken in een vrolijke voorstelling. De liedjes, afkomstig uit de Nederlandse kleinkunst, vormen het muzikale commentaar op het verhaal. En natuurlijk is er na afloop in de foyer bingo. Kaarten kosten slechts € 12,50, te bestellen op www.icoontheater.nl

Meer berichten