Liesbeth Ram groeide op met boeken en lezen.  (Foto: Amersfoort Nu)
Liesbeth Ram groeide op met boeken en lezen. (Foto: Amersfoort Nu) (Foto: )

Lezen onder het eten toegestaan

Liesbeth Ram groeide op met boeken en lezen. Haar vader was vrijwilliger in de parochiebibliotheek en haar moeder las ook graag. Bijna logisch dat Liesbeth koos voor een leven tussen boeken. "Ik heb tot juli 2014 als vestigingsmanager en teamleider met veel plezier gewerkt in de Bibliotheek Eemland. Ik deed veel aan leesbevordering voor de jeugd. En dat doe ik nog steeds, ik ben nu ambassadeur van Senia leesclubs. Mijn taak is het oprichten van leesgroepen, en dat doe ik met passie en plezier," vertelt ze.

door Adriënne Nijssen

Amersfoort - Vanaf januari 2015 presenteert ze ook elke tweede woensdag van de maand het 'Boek van de Maandgesprek'. Eerst met Vera van Brakel, later alleen. "Het is een leuk concept, dat Karin Horst, specialist Cultuur van de Bibliotheek Eemland, heeft opgezet, analoog aan het Boek van de Maandgesprek van DWDD. Ze vroeg mij en ik vind het leuk om te presenteren. Zo houd ik mijn kennis en vaardigheden op peil, hoor ik ook over boeken die ik niet ken. Het is altijd verrassend welke boeken de panelleden gaan bespreken."

In de loop der tijden ontstond een vast publiek. Mensen die lid zijn van een leesclub en samen komen. "Maar er komen altijd nieuwelingen bij. Ik vraag elke keer weer of mensen er voor het eerst zijn. Zo ja, dan vertel ik iets over de opzet van het Boek van de Maandgesprek," legt Liesbeth uit. "De leden van Senia leesclubs leer ik hierdoor ook persoonlijk kennen. De panelleden zijn enthousiast over het boek dat zij aanbevelen en dat vertaalt zich ook in de vragen vanuit het publiek. Men voelt zich veilig om vragen te stellen, dat zegt iets over de sfeer. Door die wisselwerking voel je een verbondenheid met publiek en panel." Nederland Leest, een landelijk evenement ter bevordering van het lezen van boeken, staat dit jaar in het teken van voeding. Het Boek van de Maandgesprek haakt daar op in. "In dit kader vonden wij het wel een gepast idee om tijdens het gesprek met elkaar te lunchen," vertelt Liesbeth. "We deden het nog niet eerder maar het lijkt me leuk. Tijdens het eten raak je vanzelf met elkaar in gesprek."

Lezen is belangrijk. Het maakt de wereld om je heen groter, het verrijkt je kennis over andere mensen, het verrijkt je taalgevoel, je kunt van een boek geëmotioneerd raken, je er helemaal in onderdompelen en genieten van de taal. Op 14 november kun je lunchen en luisteren naar vier panelleden die elk een boek bespreken. Kosten voor je lunch zijn € 7,50. Meld je hiervoor aan via de website van Bibliotheek Eemland. Alleen komen luisteren mag ook. Dan is de toegang gratis.

Meer berichten