Veel sinterklaasactiviteiten op Sint Jorisplein

AMERSFOORT - Zaterdag 17 november varen de Pakjesboten de Eemhaven in Amersfoort weer in. Voor vele duizenden kinderen (en ouders) het begin van de gezellige en sfeervolle sinterklaasperiode in de Keistad. Amersfoort wil de Sinterklaasstad van de regio zijn. Winkelcentrum Sint Jorisplein organiseert in deze periode allerlei leuke activiteiten voor jong en oud.

Het feest begint op het Sint Jorisplein al op zaterdag 10 november. Met een speciale vlucht vanuit Spanje komen er bouwpieten naar Amersfoort. Zij komen een week eerder aan om de stal van Amerigo, het paard van Sinterklaas, op te bouwen. Dat doen ze samen met vele kinderen die komen helpen.

Op de dag van de aankomst van de Sint, op 17 november, is er een feestelijke optocht door de binnenstad van Amersfoort. Begeleid door muziekpieten, fietspieten, brandweerpieten en vele bijzondere wagens met pieten trekt de optocht via de Kamp, Langestraat en Utrechtseweg door het centrum van Amersfoort. De stoet eindigt op de Utrechtseweg, waar de Sint via de Hellestraat naar het Sint Jorisplein loopt om daar de vele handjes te schudden van de kinderen die hem staan op te wachten. Amerigo is direct na de optocht te zien in zijn eigen stal tot 17.00 uur. Op zondag 18 november, zaterdag 24 en zondag 25 november tussen 13.00 en 16.00 uur is de trouwe schimmel er ook en kunnen kinderen hem in zijn stal begroeten, aaien, met hem op de foto gaan of vragen stellen aan de paardenpiet.

Kinderen hebben altijd wat te vertellen aan Sinterklaas en zijn Pieten. Sommigen doen dat via een hele mooie tekening, anderen doen dat via een uitgebreid verlanglijstje, of gewoon via een echte ouderwetse brief. De tijd dat alle post via de schoentjes ging is in Amersfoort al lang voorbij. In de Keistad hangt namelijk al jarenlang aan de stal een brievenbus en sinds enkele jaren is er zelfs een heuse post- en knutselkamer bij. Samen met de Post-pieten kunnen kinderen een brief schrijven, een tekening maken voor de Piet en/of Sinterklaas en die meteen daarna posten. Als je er een aan jezelf geadresseerde envelop bij doet, krijg je altijd antwoord per post.

De post- en knutselkamer op het Sint Jorisplein is, net als de stal, geopend op zondag 18 november, zaterdag 24 november en zondag 25 november van 13.00 tot 16.00 uur. Terwijl mama's en papa's aan het winkelen zijn kunnen kinderen hier komen kleuren of een brief aan Sinterklaas schrijven. Op 1 december worden de stal en de post/knutselkamer weer afgebouwd.

Op het Sint Jorisplein kun je voor je Sinterklaasinkopen en activiteiten rustig de hele dag de tijd nemen. Het winkelcentrum is sinds kort verrijkt met luxe gratis openbare toiletten. Vanaf de roltrap naar beneden vind je een ruime toiletvoorziening met voldoende heren- en damestoiletten, een toilet voor minder validen en diverse verschoonmogelijkheden voor de kleintjes

Meer informatie over het Sint Jorisplein en andere activiteiten in de binnenstad van Amersfoort kun je vinden op www.sint-jorisplein.nl, www.vvvamersfoort.nl/uitagenda, Facebook en Instagram.

Meer berichten