Foto: Ronald Kersten Fotografie

PostNL zet elektrische bakfiets in voor Amersfoort

Amersfoort - Na succesvolle introducties in andere steden worden nu ook in de binnenstad van Amersfoort bestelbussen stapsgewijs vervangen door elektrische bakfietsen om zakelijke post en pakketten zoveel mogelijk duurzaam te bezorgen.

Doel: een schone, duurzame en leefbare binnenstad en verbeteren van de bereikbaarheid. Monique Nijhuis, Manager Innovatie & Ontwikkeling van PostNL: "Op dit moment maken we in Amersfoort door de inzet van elektrische bakfietsen al 420 uitstootvrije bezorgkilometers per dag, goed voor een vermindering van 26.500 kg CO2-uitstoot per jaar." In 2025 wil PostNL alle post en pakketten in 25 grote Nederlandse binnensteden volledig uitstootvrij bezorgen. Wethouder Hans Buijtelaar (mobiliteit, luchtkwaliteit) kreeg een elektrisch bezorgd pakket overhandigd van PostNL en fietste mee met de postbezorger.

Om Amersfoort kennis te laten maken met dit duurzame initiatief reed donderdag een bezorger op een moderne elektrische bakfiets de post rond, vergezeld door vier collega's op historische fietsen en in de traditionele kledij van toen. De bezorgers reden samen met wethouder Buijtelaar een speciale route langs onder andere de Elleboogkerk, Bollebrug en de Kleine Koppel naar hun eindbestemming: het fietsoverslagpunt aan de Nijverheidsweg-Noord.

Wethouder Buijtelaar: "De toekomst in Amersfoort is er een met voorrang aan voetgangers, fiets en OV. PostNL en Centaur Cargo laten samen zien dat dit ook bij post- en pakketbezorging prima mogelijk is! Amersfoort is een toegankelijke stad en dat willen we in de toekomst zo houden, maar dan zonder emissies. Elektrische bakfietsen voor post en pakketten zijn daarin een mooi voorbeeld hoe een klassieke oplossing in een modern jasje nog steeds goed kan werken. Wij zijn als stad blij met deze mooie stap richting een nog schonere lucht."
Monique Nijhuis:"We willen op deze ludieke manier laten zien dat de fiets al zo'n tweehonderd jaar een traditioneel en oer-Hollands onderdeel is van de PostNL identiteit. Toen, nu en wat ons betreft ook in de toekomst. Je ziet overal dat de binnensteden steeds drukker worden, met alle gevolgen van dien. Veel gemeenten willen daarom minder en schonere voertuigen en een strenger milieubeleid. Daaraan gaan wij een bijdrage leveren door onze zakelijke brieven en pakketten zoveel mogelijk slim, schoon en stil te bezorgen in de binnenstad."

Uitstootvrij bezorgen


PostNL heeft de ambitie om in 2025 in 25 binnensteden volledig uitstootvrij te bezorgen. Hiervoor ondertekende PostNL samen met verschillende overheden en andere bedrijven de Green Deal Zero Emissie stadslogistiek. Als onderdeel daarvan werden in 2017 in Amsterdam meer dan honderd autoritten vervangen door elektrische bakfietsen. In 2018 is dat uitgebreid naar in totaal tien binnensteden waar PostNL stappen zet om post en pakketten uitstootvrij met elektrische bakfietsen te bezorgen, waaronder Amersfoort.

Meer berichten