Johanna van der Werff opent binnenkort het zevende seizoen van de Preek van de Leek in Amersfoort.
Johanna van der Werff opent binnenkort het zevende seizoen van de Preek van de Leek in Amersfoort. (Foto: Marian Vreugdenhil)

Nieuw seizoen Preek van de Leek

Zondag 11 november gaat in Amersfoort een nieuw seizoen van start van het project Preek van de Leek. Een schrijver, cabaretier of wetenschapper neemt de plaats in van de vroegere prediker. Johanna van der Werff houdt een pleidooi voor positivisme en deemoed.

Marian Vreugdenhil

Amersfoort - 'Pleidooi voor positivisme en een beetje deemoed.' Deze woorden gaf de Amersfoortse Johanna van der Werff mee aan haar preek, waarmee ze het nieuwe seizoen van Preek van de Leek opent. Van der Werff is bekend als organisator, essayist en fotograaf. Tot voor kort was ze directeur van FASadE, het forum voor architectuur en stedenbouw in Amersfoort. Sindsdien heeft ze haar eigen adviesbureau DOCKK.
"Het ontstaan van een preek is een proces", vertelt Van der Werff. "Al jaren houden vragen me bezig als 'Hoe verantwoordelijk zijn we voor wat we doen?', en 'Kunnen we als deel van een groot geheel, persoonlijk veel doen binnen onze gezamenlijke verantwoordelijkheid?' Op regeringsniveau zien we dat zelfs een politicus niet eens zoveel kan doen. Golfbewegingen van vier jaar zijn het gevolg. Als je uitzoomt, zie je alles in een ander perspectief en ontdek je dat veel dingen vroeger ook al plaatsvonden."
Van der Werff houdt niet van gemakkelijke praatjes. Ze is breed geïnteresseerd en vraagt zich ook wel eens af waarom ze eigenlijk zoveel wil weten. "Misschien is dat wel een familietrek", vermoedt ze, "mijn vader was ook zo". Het laatste boek dat ze las heet Feitenkennis en overziet pakweg de laatste vijftig jaar. Ze hechtte heel wat labeltjes aan de pagina's waar ze iets opmerkelijks las.
Het boek is geschreven door Hans Rosling, hoogleraar Internationale Gezondheid en adviseur van de WHO en UNICEF. "De auteur laat zien dat feiten aantonen dat het beter gaat met de wereld dan je op het eerste gezicht denkt. Zoals dat er minder geweldsconflicten zijn, en dat veel meer meisjes naar school gaan", vertelt Van der Werff. "We zijn als mens geneigd om te denken in minder goede scenario's, maar er ontstaan gemakkelijk misverstanden en denkfouten. Zelf was ik regelmatig ook wel somber over allerlei risico's waaraan ik meende bloot te staan, zoals de uitbraak van de vogelgriep in 2003."
En dan die deemoed. Van der Werff pleit ervoor dit in onbruik geraakte woord opnieuw te introduceren, met de betekenis nederigheid, bescheidenheid. "Iedereen heeft tegenwoordig de behoefte om te laten zien dat hij zoveel weet en zo buitengewoon presteert", zegt Van der Werff. "Maar is dat werkelijk waar het leven om gaat? De essentie van geluk kan soms meer zitten in een ervaring van de natuur."
Ze besluit: "Een beetje zendingsdrang heb ik wel, maar het gaat niet om mijn verhaal. Het gaat om het gesprek en om de vraag aan jezelf of je wel goed bezig bent."
Informatie. Preek van de Leek, St. Franciscus Xaveriuskerk, 't Zand 31, zondag 11 november, 16.00 uur, vrij toegankelijk, collecte voor het in stand houden van dit initiatief.

Meer berichten