Pauline van Hulst neemt na 25 jaar afscheid als dirigent van Houtgreep. (Foto: Adriënne Nijssen)
Pauline van Hulst neemt na 25 jaar afscheid als dirigent van Houtgreep. (Foto: Adriënne Nijssen) (Foto: )

Afscheid na 25 jaar dirigentschap

Op 12 oktober 1993 kwamen vijf blokfluitspelers bij elkaar in het huis van Pauline van Hulst. Wat begon als een groepje privéleerlingen groeide al heel snel uit tot een nieuwe speelgroep van Huismuziek Amersfoort: Blokfluitgroep Houtgreep. Inmiddels heeft de vereniging vijf speelgroepen en staat Pauline op het punt om afscheid te nemen van Huismuziek Amersfoort.

door Adriënne Nijssen

Amersfoort - In 1991 startte ze met speelgroep Regentesse. Daar hadden veel spelers al flink wat samenspeelervaring. "Houtgreep bestond juist uit spelers die net begonnen of het na jaren weer oppakten. Samen musiceren moet dan echt groeien. Daar gaat het bij Huismuziek ook om, samen musiceren, met en voor elkaar. Optreden is leuk maar geen noodzaak. Het niveau van Houtgreep ging in al die jaren flink omhoog en we speelden verschillende soorten muziek. Barok en nog ouder, volksmuziek, Latijns-Amerikaanse tango's en nog veel meer."
Pauline dacht al langer na over het moment van stoppen. "25 jaar Houtgreep leek me zo`n moment. Uit ervaring weet ik dat je moet stoppen als alles nog plezierig gaat. Ik word zeventig jaar en wil meer tijd hebben voor mijn vijf kleinkinderen, meer tijd om af en toe op stap te gaan en tijd voor mijn eigen muzikale activiteiten. En ik doe bewust alles wat rustiger. Overigens gaat de groep zonder mij gewoon door hoor. We hebben een goede opvolger gevonden."
Gerard Rosbergen, voorzitter van Huismuziek Amersfoort vindt dat Pauline gezichtsbepalend is geweest voor Huismuziek Amersfoort. "Ze heeft zich altijd ingezet voor de hele vereniging. Ze wordt zeer gewaardeerd, kent veel muzikale instanties en personen binnen Amersfoort. Officieel blijft ze tot het einde van het jaar maar de vereniging neemt op de jaarlijkse samenspeelavond in november afscheid van Pauline. Ze is die avond een van de twee dirigenten."
Aan het eind van het jaar neemt Pauline afscheid van haar groep. "Ik zie wel wat ze allemaal achter mijn rug regelen," zegt ze." Afscheid nemen heeft ook een andere kant. Je kunt nog eens een reünie houden. Daarnaast heb ik me beschikbaar gesteld als reservedirigent." Daar is Gerard heel blij mee. "Tot nog toe nemen we voor elkaar waar, het is fijn dat we nu een reservelijst krijgen. En Pauline kent de ins- en outs. Dat is prettig."
De samenspeelavond met als thema 'Door de eeuwen heen' vindt plaats op 13 november a.s. Leden en andere geïnteresseerden die een instrument bespelen zijn welkom. Er wordt gespeeld in de Prins Alexanderschool, Weberstraat 5, Amersfoort van 20.00 tot 22.00 uur. Deur open om 19.30 uur. Niet-leden betalen € 7,50, jongeren tot 25 jaar hebben gratis toegang. Aanmelden kan tot 1 november a.s. per e-mail met vermelding van naam, telefoonnummer en instrument naar amersfoort@huismuziek.nl. Neem een eigen muziekstandaard mee. Meer informatie vind je op www.huismuziekamersfoort.nl of telefonisch via 033 254 0058 of 030 296 0562

Meer berichten