Tien jaar werkte Inge De Bruyne aan haar boek (Foto: Adriënne Nijssen)
Tien jaar werkte Inge De Bruyne aan haar boek (Foto: Adriënne Nijssen) (Foto: )

Verhaal dat geschreven moest worden

"Iedereen heeft thuis wel ergens een stapel foto's liggen die we van onze ouders of grootouders hebben geërfd. Als we geluk hebben, zijn ze voorzien van een naam of een jaartal, maar op de meeste foto's staat niets. Lange tijd was een beschrijving ook overbodig. Binnen twee generaties kent echter niemand meer de namen en de verhalen achter de foto's en verliezen ze hun identiteit. Dat heb ik met het schrijven van dit boek proberen te voorkomen," zegt de Eemlandse schrijfster Inge De Bruyne. Inge woont al meer dan dertig jaar in Amersfoort, maar is geboren in Brugge, België.

door Adriënne Nijssen

Amersfoort - In haar boek 'Alles gaat opperbest! Wat oorlog met een familie doet' onderzoekt Inge de geschiedenis van de familie van haar grootmoeder Maria Dewulf. "In 1914 vluchtten heel veel Belgen naar Nederland. Mijn familie kwam terecht in Normandië, maar ze werden daar, net als de vluchtelingen nu, niet bepaald met open armen ontvangen," vertelt Inge.

De titel van het boek 'Alles gaat opperbest!' verwijst naar de optimistische boodschap op een kaartje dat een broer van Maria vanuit Londen naar zijn moeder schreef. Londen werd op dat moment regelmatig gebombardeerd en was allesbehalve veilig. 'Ik smeek u de zege' schrijft hij er dan ook meteen achteraan. Anderhalf jaar later overlijdt hij, in alle eenzaamheid, ver weg van zijn familie. "Als je zelf moeder bent, komt zoiets wel binnen," zegt Inge.

Het boek heeft een bijzondere opbouw. Aan de hand van foto's word je langzaamaan in het familieverhaal meegenomen. De foto's en verhalen sluiten naadloos op elkaar aan, ze kunnen niet zonder elkaar. "De foto's waren de basis van mijn onderzoek," legt Inge uit. "Als je ernaar kijkt, zie je zo veel. Eén plaatje zegt vaak meer dan duizend woorden."

Voor de verhalen achter de foto's deed Inge veel research. Dagen heeft ze doorgebracht in archieven en bibliotheken om de familieverhalen te verifiëren. Ze reisde regelmatig naar de plekken waar haar familie heeft gewoond. Tenslotte heeft ze het verhaal ingebed in de grote geschiedenis.

"Dit is geen boek over veldslagen en soldaten," vertelt Inge. "Het gaat over een van die vele duizenden Belgische families die alles verloren hebben en weer helemaal opnieuw moesten beginnen. Gelukkig hadden ze een enorme veerkracht. Ze moesten wel. Het is een boek over geloof en wanhoop, verlangen en verdriet. Dat spreekt iedereen aan. Omdat dit familieverhaal helaas nog steeds pijnlijk actueel is, wordt het tijdloos en universeel. Het zou overigens mooi zijn als deze honderd jaar oude geschiedenis wat meer begrip zou kunnen opleveren voor al die gezinnen die, waar ook ter wereld, vandaag de dag voor oorlogsgeweld op de vlucht zijn.'' Het indrukwekkende boek van Inge De Bruyne kost € 24,90. Het is verkrijgbaar bij Boekhandel Veenendaal aan de Langestraat en de Algemene Boekhandel aan de Leusderweg. Het boek is ook te bestellen bij bol.com en via de website www.ingedebruyne.com.

Meer berichten