Foto:

Column Nynke Geertsma: Zorgen voor zorg

Afgelopen donderdag was het World Mental Health Day. Door mijn werk voor MIND ben ik mij de laatste tijd veel meer bewust van het vele psychische leed in de samenleving. Soms hebben mensen zulke ernstige klachten, dat functioneren nauwelijks meer mogelijk is. Dan moet er snel hulp beschikbaar zijn. Want als de nood hoog is, moet de zorg nabij zijn, niet de zorgen. Helaas is dat vaak niet het geval. Motiva Straatadvocaten luidde dit weekend weer de noodklok: er zijn veel te weinig opvangplekken voor het groeiende aantal dak- en thuislozen in Amersfoort. Zij kampen bovendien vaak met psychische problemen, maar krijgen net als veel anderen in psychische nood nauwelijks tijdige hulp. Er zijn nog steeds te lange wachttijden voor specialistische behandelingen.

Elke dag fiets ik over het Smallepad langs het spoor naar mijn werk. Het komt nogal eens voor dat er dan over de perrons de melding schalt: 'de trein naar (...) heeft een vertraging opgelopen door een aanrijding met een persoon'. Dan weet ik precies hoe laat het is: té laat. Te laat voor hulp, te laat voor een mens in psychische nood die geen andere uitweg meer zag. En dat komt vaker voor dan je denkt. Bijna de helft van de mensen krijgt in zijn leven te maken met psychische klachten, bij zichzelf of bij een naaste. En als dat jou overkomt, dan moet je erop kunnen vertrouwen dat er hulp is die je naar herstel brengt. Je moet erop kunnen rekenen dat er een plek is waar je kunt slapen als je huis, haard en hoop bent kwijtgeraakt. Als je een klaplong krijgt of een beenbreuk, dan is er toch ook gelijk zorg beschikbaar?! Waarom gaat dat in de ggz dan toch vaak zo moeizaam, waarom is er voor zovelen geen passende zorg?
Ik hoop van harte dat we op de volgende World Mental Health Day eindelijk kunnen constateren dat er stappen gemaakt zijn. Grote stappen en vooral: in de goede richting. Niemand verdient het om te lijden.

Meer berichten