Darrell Duthie schreef zijn tweede historische roman in de Engelse taal over de Eerste Wereldoorlog. (Foto: Marian Vreugdenhil)
Darrell Duthie schreef zijn tweede historische roman in de Engelse taal over de Eerste Wereldoorlog. (Foto: Marian Vreugdenhil) (Foto: )

'Geallieerden versloegen Duitse leger'

2018 is het jaar van de herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog. Op 11 november 1918 om 11.00 uur 's morgens (11-11-11) vond de overgave door de Duitsers plaats. In zijn nieuwe boek My Hundred Days of War vertelt Darrell Duthie over de laatste honderd dagen van deze oorlog.

door Marian Vreugdenhil

Amersfoort - "Ze vormden een cruciaal hoofdstuk in de Eerste Wereldoorlog, deze laatste honderd dagen", vertelt de Amersfoortse auteur Darrell Duthie. "Tegenwoordig is een beetje uit het oog verloren dat hard gevochten is tijdens het Honderddagen Offensief, dat begon op 8 augustus 1918. In een reeks van offensieven werden de Duitsers met succes teruggedrongen."
Het was een zwarte dag voor het Duitse leger. "De Duitse legerleiding ging inzien dat het onmogelijk was om nog te winnen. Dat was voor het eerst in die jaren", legt Duthie uit. De loopgravenoorlog was zwaar die eerste oorlogsjaren. De auteur verduidelijkt: "Over het algemeen leeft de opvatting, ook in Nederland, dat de loopgravenoorlog langzamerhand afzwakte en dat op dat moment de oorlog voorbij was. Het feit dat de geallieerde legers het Duitse leger hebben verslagen, is echter een belangrijk aspect."
Duthie maakt de vergelijking met de Tweede Wereldoorlog. "Op die 8ste augustus 1918 vormde de Slag bij Amiens de openingsfase naar het offensief van de geallieerden, dat zou leiden tot het einde van de oorlog", vertelt hij. "Amiens kun je bijna het D-day van de Eerste Wereldoorlog noemen. Zoals na D-day in september 1944 maanden van strijd volgden voor de Tweede Wereldoorlog werd beëindigd, zo volgden in 1918 na het openingsbombardement bij Amiens maanden van hevige strijd."
Duthie benadrukt: ''Het is niet voor te stellen dat we de tussenliggende tijd tot 1945 niet meer zouden kennen. Dan zouden we een belangrijk aspect over het hoofd zien." Zowel in My Hundred Days of War als in zijn eerste boek (2017), dat handelt over de patstelling van het westelijk front, beschrijft Duthie de gebeurtenissen met grote nauwkeurigheid. In beide boeken is het hoofdpersonage Malcolm MacPhail, een officier van het Canadese leger.
"Om van de feiten van de geschiedenis een boeiend verhaal te maken, is moeilijk", vertelt Duthie. "Ik ben heel diep ingegaan op de geschiedenis. Waar ik schrijf dat het regende, regende het ook. Alles moet kloppen, ook de karakters van de personages. Het is gemakkelijker om een roman te schrijven. In een historische roman brengen kleine dingetjes de geschiedenis tot leven, ook de wat saaie stukken."
Darrell Duthie had al in zijn jeugd veel interesse in de Grote Oorlog. Hij is van Canadese afkomst en schrijft zijn boeken in zijn moedertaal. Zijn boeken hebben in Engelstalige landen een groot bereik. Hij besluit: "Ik hoop dat ik met mijn boeken veel lezers kan boeien en de geschiedenis voor hen kan verhelderen."
Het boek is te koop vanaf 16 oktober bij de boekhandel en via internet.

Meer berichten