Beeld van een vorige editie.
Beeld van een vorige editie. (Foto: Cees Wouda)

Bachdag in Amersfoortse binnenstad

Amersfoort - Zaterdag 13 oktober staat de Amersfoortse binnenstad in het teken van Johann Sebastian Bach. Op veertien historische locaties in de binnenstad, en twee daarbuiten, geven professionele en amateurmusici ruim zestig gratis concerten met werken uit het brede en tijdloze oeuvre van de componist. Ook op vrijdagavond 12 oktober en zondagochtend 14 oktober zijn er optredens.

Op vrijdagavond 12 oktober opent het Aperto ensemble de Bachdag met onder meer twee aria's voor alt uit Cantates BWV 30 en 117 en de Suite in B-mineur voor fluit, strijkers en basso continuo. Het concert begint om 20.00 in de St. Joriskerk. Het Aperto-ensemble bestaat uit violisten Marieke de Bruijn en Mariëlle Ponsen, altvioliste Laura van der Stoep, celliste Roosmarij Cooiman, contrabassist Jeroen Rekké en fluitiste Marjolein de Wit. Voor dit openingsconcert sluiten klavecinist Bas de Vroome en mezzosopraan Maria den Hertog aan als gastmusici. Het openingsconcert is mogelijk gemaakt door het Amersfoortse bouw- en aannemingsbedrijf Schoonderbeek.

Op het dagprogramma staan onder andere concerten van de pianisten Wim Brons en Daniël van der Hoeven. Beide hebben vele werken van Bach op hun repertoire. Brons speelt onder meer de Fantasie en Fuga in A-mineur en de vijfde Franse suite, Van der Hoeven brengt op zaterdagmiddag de eerste, tweede en derde Franse suites ten gehore. Cellisten Anton Mecht Spronk en Joachim Eijlander spelen ieder twee van de beroemde zes cellosuites van Bach. En het ensemble van de Amersfoortse violiste Anoek Brokaar voert het tweede Brandenburgse concert uit en het dubbelconcert voor viool en hobo, waarin Brokaar soleert met hoboïste Elise Sluiman.

Maar er staan ook minder conventionele uitvoeringen op het programma, zo speelt Miss Sun werken van Bach op de elektrische viool en speelt Vincent van Amsterdam de Goldbergvariaties op accordeon. De in Amersfoort geboren baritonsaxofonist Menne Smallenbroek improviseert zaterdagmiddag op de Prelude uit de eerste cellosuite en speelt op zondagmorgen de Partita in A-mineur.

Aan het slotconcert op zaterdagavond, dat onder leiding staat van dirigent Wouter Verhage, werken het barokorkest Capella Maria Barbara, het St. Joris Kamerkoor en organist Rien Donkersloot mee. Het programma bestaat onder andere uit het vioolconcert in As en drie van de zogenoemde 'Ratswahlcantates', feestelijke composities die Bach schreef voor de wisseling van leden van de gemeenteraad. Burgemeester Lucas Bolsius geeft een inleiding tot het concert.

Het is dit jaar voor de derde keer dat de Bachdag in Amersfoort plaatsvindt. Dit tweejaarlijkse evenement is ontstaan als een initiatief van vrijwilligers. Amersfoort heeft een bloeiend cultureel leven met veel professionele en amateurmusici waarvan een groot aantal ook een bijdrage levert aan de Bachdag.

Alle concerten, met uitzondering van het slotconcert, zijn gratis toegankelijk. Zie verder www.bachdagamersfoort.nl.

Meer berichten