Van links naar rechts Hans Kattemölle, Conny Meslier en Walter Gerritsen.
Van links naar rechts Hans Kattemölle, Conny Meslier en Walter Gerritsen. (Foto: Elly van Eijk)

Herdenken met een baken van licht

Hans Kattemölle, Conny Meslier en Walter Gerritsen vormen samen het bestuur van Stichting Herinneringslantaarn. Doel van de stichting is dierbare overledenen een plek te geven en de herinnering levend te houden. "Tijdens het realiseren van het hele project, het verlichten van de toren, ontstond het idee," vertelt Hans. "De toren had vroeger een wakende functie, mensen hielden er de wacht. Hoe mooi zou het zijn om die functie weer terug te brengen en een dierbare overledene te koppelen aan het licht. Mijn vrouw is jong overleden. Ik had drie kleine kinderen en zij hadden er baat bij te weten dat mama een ster aan de hemel was, een lichtje dat altijd bleef branden."

door Adriënne Nijssen

Amersfoort - Het idee ontstond in 2014, een jaar later werd de stichting opgericht en er was meteen al een grote belangstelling. "Mijn man is ook overleden," vertelt Conny. "Hij heeft eveneens een lichtje. Als je Amersfoort van verre nadert zie je dat lichtje al. Kinderen en kleinkinderen vinden dat fijn. Er wordt vaak over opa Eelke gepraat." Natuurlijk brandt er niet voor elke overledene een eigen lampje. "Je moet het meer symbolisch zien," zegt Hans. "De naam van de overledene is verbonden met het licht van de Onze Lieve Vrouwetoren. In de toren zitten de led-armaturen die symbool staan voor de overledenen. We hebben nu 140 mensen die op die manier herdacht worden. Nabestaanden betalen een eenmalig bedrag van honderd euro en krijgen daarvoor een certificaat."

Normaal ging het licht in de toren 's nachts uit. "Dat is nu nog zo, alleen de herinneringslantaarn blijft altijd aan," zegt Conny. Walter is niet vanaf het begin bij het project betrokken maar was meteen enthousiast toen hij voor het bestuur gevraagd werd. "Mijn vrouw Mieke is gecremeerd en je hebt dan niet echt een plek om naar toe te gaan. Nu heb je de toren. Uiteraard heeft zij een lampje." Alle drie wonen ze dicht bij de toren. "Ik ga af en toe weleens mijn bed uit om er naar te kijken," vertelt Conny.
Op de website van de stichting staan de namen van de overledenen vermeld en jaarlijks wordt een herdenkingsbijeenkomst georganiseerd, dit jaar op 14 oktober in Theater De Lieve Vrouw. "Nabestaanden van dierbare overledenen worden hiervoor uitgenodigd," vertelt Walter.
Er is een koor dat oude middeleeuwse stukken ten gehore brengt. "Een aantal mensen vertellen over overledenen. Dit jaar gaat Willemien Meershoek, directeur kamp Amersfoort, iets vertellen over Loes van Overeem en Armando. Wichard Maassen, journalist/schrijver heeft een boek geschreven over Johan Traarbach en vertelt daarover. Wichard doneerde een lichtje voor Johan, een bijzondere, bescheiden kunstenaar."
Zowel Hans, Conny als Walter geeft het veel voldoening zich voor de Herinneringslantaarn in te zetten, die voor nabestaanden zo betekenisvol kan zijn. Mensen die ook een overledene op deze manier willen gedenken, kunnen zich aanmelden via de website http://www.herinneringslantaarn.nl

Meer berichten