Govert Schilling. Zijn grootste passie is het heelal. (Foto: Esther van Berk)
Govert Schilling. Zijn grootste passie is het heelal. (Foto: Esther van Berk) (Foto: )

Eemhuis voor één avond het heelal

Govert Schilling geeft regelmatig lezingen over allerlei sterrenkundige onderwerpen voor heel uiteenlopende doelgroepen, van basisschoolleerlingen tot bedrijfsmanagers, maar hij heeft nog nooit zo'n 'theatraal' college gegeven als 'Buitenaards'. "Het wordt een heel bijzonder evenement, met prachtige beelden, lichteffecten, muziek en tal van podiumattributen. Ik heb er enorm veel zin in," zegt Govert.

Adriënne Nijssen

Amersfoort - Al eeuwen lang is de mens gefascineerd door de vraag hoe uniek het leven op aarde is. Pas sinds kort weten we dat andere sterren ook vergezeld worden door planeten, en het kan haast niet anders of op sommige van die planeten moet ook leven voorkomen. De zoektocht naar buitenaards leven is volgens Govert een van de spannendste en meest tot de verbeelding sprekende thema's in de wetenschap. "Toch weten de meeste mensen er maar weinig van af. In dit college wil ik iedereen laten delen in mijn fascinatie voor deze speurtocht, en voor de ontdekkingen die in het verschiet liggen," vertelt Govert.
Bibliotheek Eemland werd geïnspireerd door de populairwetenschappelijke theatercolleges van het tv-programma DWDD University en ging de samenwerking met Govert aan. De grote hal van het Eemhuis wordt omgetoverd tot een multimediaal theater. Bibliotheekterrassen veranderen in een tribune, in de hal verschijnen grote schermen die een inkijkje geven in het oneindige heelal. Govert neemt je mee op een fascinerende speurtocht naar buitenaards leven. UFO's, ruimtereizen en buitenaardse beschavingen. Alles komt voorbij in dit kosmische spektakel.
Govert geeft op deze avond twee colleges. "Op zich gaat het om precies dezelfde inhoud, maar in de eerste voorstelling richt ik me nadrukkelijk op kinderen. Dat zit hem dan vooral in de verteltrant en in de diepgang. De speurtocht naar buitenaards leven is echter voor iedereen interessant. Tijdens de tweede voorstelling, voor volwassenen, kan ik op sommige onderwerpen wat dieper ingaan."
Dit college past mooi in de groeiende belangstelling voor sterrenkunde. Overigens toert Govert begin 2019 samen met zangeres Leoni Jansen door Nederland met het muzikale theatercollege 'Starry, starry night' waarvan de première op 11 januari in theater Flint gaat plaatsvinden. En de NTR zendt in het voorjaar van 2019 een zesdelige serie over sterrenkunde uit, met als titel 'Govert naar de grenzen van het heelal'. "Ik grijp alle mogelijkheden aan om mijn enthousiasme over het heelal met anderen te delen," zegt Govert.
Het 'Buitenaards - theatercollege over leven in het heelal' vindt plaats op 6 oktober a.s. De voorstelling van 19.00 uur richt zich vooral op kinderen van ongeveer 8-12 jaar en hun (groot)ouders. De voorstelling van 21.00 uur is geschikt voor alle leeftijden vanaf zo'n 12 jaar. De toegangsprijs bedraagt € 15,00 voor volwassenen en € 12,50 voor jongeren t/m 18 jaar. Een drankje is inbegrepen. Ga voor tickets naar de website van Bibliotheek Eemland.

Meer berichten