Carla Kogelman laat trots de foto zien die als cover voor het boek is uitgekozen. (Foto: Adriënne Nijssen)
Carla Kogelman laat trots de foto zien die als cover voor het boek is uitgekozen. (Foto: Adriënne Nijssen) (Foto: )

Bijzonder fotoboek in de maak

De Amersfoortse fotografe Carla Kogelman geniet nationale en internationale bekendheid. Er zijn regelmatig series van haar te zien in het zaterdagse magazine van de Volkskrant. Ze won al zes keer de zilveren camera en, waar ze het meest trots op is, al twee keer de World Press Photo. "In 2014 won ik deze prestigieuze prijs in de categorie 'Observed Portraits' en dit jaar in de categorie 'Long-Term Projects' '', vertelt Carla trots.

door Adriënne Nijssen

Amersfoort - Al zeven jaar fotografeert Carla de twee zusjes Alena en Hannah uit het Oostenrijkse Merkenbrechts, een klein dorpje gelegen tussen Wenen en Tsjechië. "Naast deze twee meisjes, die nu respectievelijk 15 en 12 jaar oud zijn, fotografeer ik in het dorp ook nog een paar andere kinderen in hun ontwikkeling," zegt Carla. "Merkenbrechts ligt in het Waldviertel en ik heb de serie dan ook 'Ich bin Waldviertel' genoemd."

Voor Carla is de tijd rijp om van de serie een fotoboek te maken. "Helaas is dat niet goedkoop en dan heb ik het maar niet over alle uren die ik er zelf in stop. Alle mensen om mij heen worden uiteraard wel betaald zoals de uitgever, de vormgever, de drukker, een editor en een vertaler." Dat laatste is nodig omdat het boek in het Engels wordt uitgegeven," legt Carla uit. De uitgever distribueert ook in Engeland en Amerika en met een Engelstalig boek is de verkoop natuurlijk daar een stuk gemakkelijker. De Duitse titel die ik voor het project gebruikte is dan ook veranderd in 'I am Waldviertel'."

Het wordt een boek van 350 pagina's en er komen 300 foto's in, samen vormen die een documentair beeld. "We noemen iedereen die in het boek voorkomt met geboortedatum erbij. Verder komen er stambomen van de hoofdkarakters in én een plattegrond van Merkenbrechts."

Normaliter gaat Carla een tot twee keer per jaar naar Merkenbrechts, dit jaar ging ze zelfs drie keer. "Eind augustus zag ik op Instagram in een verhaal van Hannah dat er een grote brand geweest was. Een paar dagen daarna ben ik terug gegaan en heb ik de laatste foto's gemaakt."

Met een crowdfunding actie probeert Carla het benodigde geld bij elkaar te krijgen voor dit boek. Zowel Carla als Alena en Hannah zullen trots zijn als het boek er komt. Wil jij Carla helpen om het benodigde bedrag bij elkaar te halen? Ga dan naar www.voordekunst.nl/ontdek?q=carla+kogelman en doe een donatie. Ieder bedrag is welkom, voor een donatie vanaf 55 euro krijg je een gesigneerd exemplaar. Overigens zal Carla op 18 november a.s. het boek ook signeren bij boekhandel Veenendaal.

Meer berichten