Het Franse Quatuor Voce reist speciaal voor de gelegenheid naar Amersfoort. (Foto: SM)
Het Franse Quatuor Voce reist speciaal voor de gelegenheid naar Amersfoort. (Foto: SM) (Foto: )

September Me van start in Flint

Dit jaar opent het jonge kamermuziekfestival met de poëtische naam September Me (ontleend aan een liedje van Toon Hermans) op 21 september in Flint met muziek van de bevroren Russische vlaktes door Ragazze Quartet en Quatuor Voce.

Amersfoort - Ook al werd de muziek van Sjostakovitsj door het regime in bedwang gehouden; in het opzwepende octet voor vier violen, twee altviolen en twee celli knettert en kraakt het aan alle kanten. Twee vurige kwartetten vertolken het werk; het Franse Quatuor Voce dat speciaal voor de gelegenheid naar Amersfoort reist en het Ragazze Quartet - de vier dames die de programmering van September Me vorm en inhoud geven.

Het tweede strijkkwartet van de bescheiden, maar gepassioneerde, 86-jarige Sofia Goebaidoelina geeft daarentegen de oneindigheid van de Siberische toendra weer, in zwevende klanken en natuurlijke harmonieën die een tijdloos gevoel oproepen bij de luisteraar. Voor de liefhebber van de Russische romantiek spelen de jonge Franse strijkers het beroemde eerste strijkkwartet van Piotr Iljitsj Tsjaikovski, repertoire dat niet mag ontbreken op de opening van een serieus kamermuziekfestival. Het Ragazze Quartet nodigt ieder jaar een ander aanstormend buitenlands kwartet uit om het podium met hen te delen en hun eerste stappen in de Nederlandse muziekwereld te zetten. Zo willen zij bijdragen aan het ontdekken van nieuwe enthousiaste muzikanten die wellicht nog niet op de radar van andere zalen in Nederland zijn verschenen.

Buiten de zeggingskracht en de unieke sfeer van de Russische oeuvres op het programma is er echter nog een reden voor de koude thematiek op de aftrap van de tweede editie van September Me. Het overkoepelende thema van het festival is namelijk '(on)sterfelijkheid' en daar hoort volgens artistieke leiding van het festival ook de ontluikende gedachte bij dat leven ingevroren kan worden en zo over de tijd heen getild. In ijskristallen en onder diepe sneeuwlagen ligt het geheim van het leven verborgen, klaar om met de eerste zonnestraal ontwaakt te worden. In de onbeweeglijkheid van het bevrorene is de kracht waarmee de lente de winter aanvalt en doet smelten al aanwezig.
Om het begin van de herfst met een positief gevoel te ervaren wordt u van harte aangeraden om een kijkje te nemen in Flint tussen 19 en 23 september (en op de website van het festival september-me.nl voor de kaartverkoop). Daar lopen muzikanten rond die zich door geen vrieskou laten tegenhouden en is veel interessants te ontdekken.

Openingsconcert September Me, vrijdag 21 september in Flint (Amersfoort), 20.00 uur. www.september-me.nl

September Me, het smakelijke, driedaagse festival van en met Ragazze Quartet, heeft als motto 'meer dan kamermuziek'. Behalve van prachtige, verrassende concerten, kun je in Flint namelijk ook genieten van heerlijke hapjes, drankjes en een bijzondere randprogrammering.

Meer berichten