Logo amersfoortnu.nl


Foto: Petra de Munck

Column Lotte: Centering Pregnancy

Ongemakkelijk stond ik naar de kring te kijken waar ik een stoel moest uitkiezen. Veilig koos ik een stoel naast een maatje. De lerares stelde een kennismakingsrondje met een balspel voor. Bah, hier houd ik niet van! Daarna gingen we nog een spelletje doen. Getsie, ik heb een hekel aan spelletjes. Tot overmaat van ramp zou dit twee dagen zo doorgaan. Kon ik nog weg?!

Waarom nu zo interactief?

Ik vroeg me af waarom deze cursus nu zo interactief moest zijn. Geef mij maar gewoon een hoorcollege. Of was ik nou zo'n lui mormel? Ik keek wat om me heen. De meesten leken er wel lol in te hebben. Langzaam maakte mijn weerstand plaats voor nieuwsgierigheid. Na twee dagen zat het erop en moest ik concluderen dat deze interactie veel voordelen had. Ik voelde me betrokken en de informatie zat beter in mijn hoofd.
Zoals deze scholing was, zo zouden we de zwangeren ook moeten gaan begeleiden. Niet informeren, maar betrekken. Niet vertellen, maar bevragen. Kennis en ervaringen delen binnen een ondersteunende en veilige omgeving. Door de cursusvorm begrijp ik nu heel goed hoe mijn cliënten zich voelen bij de eerste Centering Pregnancy bijeenkomst. Ook heeft de cursus mij handvatten gegeven om beter achter de behoeftes van mijn cliënten te komen.
Phine was een zwangere die vooral veel tegens kon bedenken. Ze vond groepen spannend, werd snel ondergesneeuwd en zou haar informatie vast net zo goed op internet kunnen vinden. Toen ik vertelde dat ze van mij echt niet hoefde, viel er een drempel weg. Opeens kon ze bedenken waar ze wel behoefte aan had voor haar zwangerschap. Ze wilde vooral graag steun en eerlijke informatie. Phine moest het even laten bezinken, want ze zag ook in dat juist CenteringPregnancy dit heel goed kon bieden. Positief verrast was ik dan ook toen ze op de eerste bijeenkomst verscheen. Express ging ik naast haar zitten, zodat ze zich niet zo alleen hoefde te voelen. Hoe stom ik het balspel ook vind, ik begon er wel mee. Ook nu was het effectief en brak het ijs snel. We stonden zelfs met zijn allen een potje te lachen!
Gaandeweg kwam er verbinding en veiligheid, waardoor zelfs Phine dingen durfde te delen. Ze bracht haar onzekerheid naar voren en ze bleek niet de enige. We brainstormden erover en nuttige tips werden gedeeld.
In de kraamperiode zag ik Phine weer. Wat zat hier een ander persoon! Hier was een moeder geboren. Phine vond het allemaal nog wel erg spannend, maar ze wist nu heel goed hoe ze daarmee om moest gaan. Ze had geleerd dat het er zijn mag en dat ze de andere mama's gewoon kon bevragen.
Die nacht had ik heerlijk geslapen, maar bleek Phine met Krista en Esther ge-appt te hebben hoe ze het huilen op moesten lossen! Hoe heerlijk was dit voor mij. Ik liet een zelfredzame moeder achter!

Lotte Vermorken - van der Zwaag (38) is ruim 12 jaar actief als verloskundige in Amersfoort en mede-eigenaresse van verloskundigenpraktijk De Kei. Lotte schrijft maandelijks een column in deze krant over wat zij meemaakt in haar beroep.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden