Logo amersfoortnu.nl


Rob Walrecht, autodidact sterrenkunde docent en eigenaar van zijn uitgeverij, bij een model van de rode planeet (foto: Marian Vreugdenhil)
Rob Walrecht, autodidact sterrenkunde docent en eigenaar van zijn uitgeverij, bij een model van de rode planeet (foto: Marian Vreugdenhil) (Foto: )

'Voor wie iets meer wil weten'

Marian Vreugdenhil

Vanavond start cursus sterrenkunde

Hoe vaak komen de media niet met een bericht over de sterrenkunde. Een zeldzame zons- of maansverduistering, een spraakmakende ontdekking op Mars, de rode planeet. Maar ook de veelbesproken zomer- en wintertijd, hebben te maken met het heelal, met de stand van de zon en de diverse tijdzones.

AMERSFOORT – Een jaar geleden gaf de Amersfoorter Rob Walrecht zijn meest complete cursus sterrenkunde voor particulieren voor de eerste maal. Ruim dertig belangstellingen, die eigenlijk allemaal al langer iets meer wilden weten over het heelal, deden mee en behaalden vrijwel allemaal de eindstreep. "Dat is precies de doelgroep", vertelt Walrecht. "Ik geef de cursus voor iedereen die belangstelling heeft. Als een vierde deel van wat ik vertel blijft hangen, ben ik tevreden. Begrip is belangrijker dan getallen en feitjes. Vorig jaar deden jong en ouder mee, van leraren uit het onderwijs tot gepensioneerden."
Voor Walrecht is het overdragen van kennis zijn lust en zijn leven. Hij wilde al jong onderwijzer worden. Hij werd autodidact sterrenkunde docent, of misschien is sterrenkunde promotor een betere naam. Zijn educatieve en creatieve capaciteiten komen hem daarbij goed van pas. Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw ontwikkelt hij schaalmodellen om inzicht over te dragen over het heelal, over de onderlinge afstanden tussen de planeten en over de processen. In die tijd gaf hij zelf ook les aan duizenden schoolkinderen.
De indeling van de cursus 'Leer mij het heelal begrijpen' volgt de drie cursusboeken die Walrecht schreef in de serie Genieten van de sterrenkunde. De cursus richt zich puur op de sterrenkunde. Met behulp van sterrenkaarten leren cursisten hoe deze is ingericht en welke bewegingen aan de sterrenhemel waarneembaar zijn. In december geven de hoogleraren Ed Van den Heuvel en Henny Lamers elk een gastles. De eerste over sterren, de tweede over de evolutie en de oerknal.
"Vorig jaar was de sfeer open en relaxt", vertelt Walrecht. "Maar ik heb wel een waarschuwing: 'pas op, deze cursus kan leiden tot een hobby'."

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden