Logo amersfoortnu.nl


Angelique Nichting, verbonden aan praktijk Verloskundigen Amersfoort, viert haar 25-jarig jubileum (foto: Marian Vreugdenhil)
Angelique Nichting, verbonden aan praktijk Verloskundigen Amersfoort, viert haar 25-jarig jubileum (foto: Marian Vreugdenhil) (Foto: )

"De verloskunde is enorm veranderd"

Marian Vreugdenhil

Jubilerende verloskundige vertelt

'Elke bevalling is nieuw', vertelt de Amersfoortse verloskundige Angelique Nichting. Zij zit deze zomer 25 jaar in het vak. "Het mooiste moment van een bevalling vind ik 'als het hoofdje staat'."

Amersfoort – Bij de praktijk Verloskundigen Amersfoort in de J.P. Thijsseserre in de wijk Kattenbroek, hangt een grote foto van verloskundige Angelique Nichting. In augustus was ze 25 jaar werkzaam in haar vak. Op de voor de hand liggende vraag, hoeveel bevallingen ze 'gedaan' heeft in die jaren, vertelt Nichting dat ze in het begin elke bevalling opschreef, met bijzonderheden erbij. Op een gegeven moment is dat wat verwaterd. "Maar ik weer dat ik de eerste jaren bij meer dan honderd bevallingen was, in totaal schat ik tijdens deze 25 jaar tweeduizend tot 2.500 bevallingen tijdens deze 25 jaar."
25 jaar, dat klinkt langer dan het is, heeft Nichting ervaren. Ze woonde vanaf haar vierde jaar in Limburg en deed de driejarige opleiding aan de toenmalige Vroedvrouwenschool in Heerlen. In die tijd moest er worden geloot omdat het aantal aanmeldingen hoger was dan het aantal plaatsen op de school. Ze hield vol en de derde keer was haar poging om toegelaten te worden succesvol. Misschien wel omdat toen een motivatiegesprek tot de procedure hoorde. En gemotiveerd was ze, vanaf haar 16e wist ze zeker, dankzij een oudere zus die zwanger was, dat ze verloskundige wilde worden.
Tijdens de opleiding moesten we echt hard blokken, vertelt Nichting. "We hadden veel theorie en moesten op tijd onze toetsen halen. Als je het over moest doen, was het lastig om de volgende toest op tijd te zijn." Ze vertelt verder dat de klas groot was, dat iedereen daar intern was en dat de onderlinge band enorm was.
Vanaf het eerste leerjaar deden de leerlingen een korte stage en wist Nichting dat ze haar toekomstige vak goed had gekozen. Na de opleiding kon ze gelijk in de Amersfoortse praktijk beginnen, de eerst jaren op andere locaties in de stad. "Ik vind elke bevalling nieuw. Bevallingen zijn echt niet allemaal hetzelfde. Natuurlijk is de rode draad waar alles om draait, de geboorte van de baby, hetzelfde. Maar iedere situatie is anders, de stellen zijn anders en reageren anders', vertelt Nichting verder.
"De verloskunde is enorm veranderd en de rol van echoscopie is veel groter", vertelt Nichting. "Vrouwen die zich aanmelden hebben tegenwoordig al van alles gelezen over zwanger zijn. Ze vragen heel andere dingen en geven hun wensen aan, zoals bevallen in bad of met de baarkruk. Daarbij ben ik als verloskundige minder dan vroeger de coach. Op het meest intieme moment van bevallen zijn we een team, de ouders en ik."
Nichting vertelt dat ze haar werk na 25 jaar nog altijd mooi vindt. "Het mooiste moment vind ik wanneer het hoofdje staat. Het kindje is dan op de rand van geboren worden. Je ziet het hoofdje al. Nog twee à drie weeën en het kindje is geboren."

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden