Logo amersfoortnu.nl


Inmiddels loopt Jonathan Feringa al vier jaar door de Amersfoortse straten. (Foto: Charella Hulsbosch)
Inmiddels loopt Jonathan Feringa al vier jaar door de Amersfoortse straten. (Foto: Charella Hulsbosch) (Foto: )

Jonathan is handhaver in binnenstad

Charella Hulsbosch

BOA's houden oogje in het zeil

Wie regelmatig te lui is om hondenpoep op te ruimen of wel eens verkeerd heeft geparkeerd, kent ze vast. Buitengewoon opsporingsambtenaren, kortweg BOA's. Ze houden een oogje in het zeil in Amersfoort. Jonathan Feringa is er één van.

Amersfoort - Als Jonathan jong is, wil hij niets liever dan politieman worden. Maar als hij een opleiding moet gaan kiezen, blijkt de sporttest van de politieacademie net iets te hoog gegrepen. "Ze hebben me toen aangeraden om de opleiding Handhaving, Toezicht en Veiligheid te volgen op het MBO in Amersfoort." Als hij vervolgens in het tweede leerjaar aan een BOA wordt gekoppeld en de straat op mag, weet hij het zeker: dit is wat hij wil.

Altijd weer afwachten


Op zijn zeventiende biedt de gemeente Amersfoort hem een contract aan. Inmiddels loopt hij al vier jaar door de Amersfoortse straten. "Het leukste aan mijn werk? Ik heb wél de tijd om bij een ondernemer naar binnen te gaan en te praten, of een klacht van een oud vrouwtje aan te horen." En hoe de dag loopt? Dat is altijd maar weer afwachten. "Er is geen touw aan vast te knopen en juist dat maakt het leuk."
Jonathan is zich er maar al te bewust van dat niet iedereen staat te springen om in contact te komen met een BOA. "Soms kom je er vanaf met een waarschuwing, maar als het niet anders kan volgt er een boete. We proberen dan wel uit te leggen waarom we een boete uitdelen," aldus de BOA, "mensen moeten er soms nog wel aan wennen dat we niet meer de stadswachten zijn die alleen maar 'foei' zeiden." Zelf doet hij ook geen vreugdedansje als er een snelheidsboete op de mat valt. "Dat gebeurt mij ook wel eens, dan baal ik ook."

Dag en nacht


En zo loopt hij dag en nacht door zijn wijk, ook wel bekend als de binnenstad. Tijdens nachtdiensten is het opletten geblazen, maar is er ook ruimte voor mooie herinneringen. "Ik weet nog goed dat er een kat in het water was beland. Het mooie van die horecanacht was dat wij, de politie, verkeersregelaars, portiers én uitgaanspubliek echt alles hebben gedaan om die kat uit het water te krijgen. We hebben bezemstelen gebruikt en bootjes, uiteindelijk sprong één verkeersregelaar het water in.
Dan maakt het niet uit wie je bent of wat je rol is. Iedereen wilde die kat gewoon uit het water krijgen. Dat is een mooi moment."
Over vijf jaar kom je Jonathan nog steeds tegen op straat, al moet je daar misschien wel voor naar een andere stad. "Amersfoort is al groot, maar het lijkt me mooi om over vijf jaar in Utrecht of Amsterdam te werken."


Dit is een productie van indebuurt.nl/amersfoort. Ga naar de site voor meer verhalen over Amersfoort en haar inwoners.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden