Logo amersfoortnu.nl


Judith Nijskens in haar huis waar ook een vreemde gast aanwezig zal zijn (Foto Carmen Nijskens)
Judith Nijskens in haar huis waar ook een vreemde gast aanwezig zal zijn (Foto Carmen Nijskens) (Foto: )

Voor de vijfde keer 'Vreemde Gasten'

Adriënne Nijssen

Veel kunst in binnenstad

Een uniek concept, kunstenaars die exposeren in huizen in de Amersfoortse Binnenstad. Dit jaar voor de vijfde keer. De vrijwillige organisatie bestaat uit vier binnenstadbewoners die bijgestaan worden door adviseurs. Judith Nijskens is coördinator matching. Haar taak is te bekijken in welk huis een kunstenaar goed tot zijn recht komt. Ze krijgt hierbij hulp van Anton van Kolfschoten.

Amersfoort - "Wij zijn geen kunstenaars maar we houden wel van kunst. Zelf deed ik ooit een stylingopleiding. Daar leer je elementen in mode of interieur te combineren, maar je leert óók kijken naar kunst. En nu moest ik dus nadenken over de beste match tussen een kunstenaar en een huis. We hebben een lijst gebruikt van de woningen die in 2016 meededen. Die mensen hebben we benaderd. Daar kwamen veel enthousiaste reacties op maar niet iedereen antwoordde. We zijn dus nog extra gaan vragen. Uiteindelijk hebben we nu 57 huizen die meedoen. Het café van het Mondriaanhuis doet mee en bij Zorgresidence Het Seminarie is kunst in de tuin te bewonderen."

Voor de matching kon Judith gebruik maken van de expertise van adviseurs Jan Landsheer en Trudi Willenborg. Judith ging voor het matchen heel ouderwets met papiertjes aan de slag. "Een papiertje met de mogelijkheden en wensen van elk huis. Daarnaast gele papiertjes van kunstenaars met plat werk en oranje papiertjes van kunstenaars met 3D-werk. Zo konden we heel gemakkelijk schuiven. Maar wat de werkgroep een goede match vindt geldt helaas niet altijd voor de huizen en/of de kunstenaars. Het was een behoorlijke klus, maar uiteindelijk is iedereen nu wel tevreden."

In de Elleboogkerk is twee dagen lang werk van alle kunstenaars te zien. Het gaat om kleine kunstwerkjes van maximaal 30 bij 30 die verkocht worden voor het vaste bedrag van 65 euro. "Een dag van tevoren richten we in. Dat wordt hard werken. De kerk is helemaal leeg. Er komt een catering en er zijn twee vaste exposanten dat weekend. Frank Driessen met houtsculpturen en Watze. D. de Haan met historische foto's van Amersfoort."

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden