Logo amersfoortnu.nl


Dave Molenaar. Foto: Charella Hulsbosch

In de wieg gelegd voor de horeca: Thuischef Dave is geboren achter de bar op de Hof

De Amersfoortse Dave Molenaar heeft er één jaar geleden voor gekozen niet meer in een gesloten keuken te staan, maar te gaan koken bij de mensen thuis.

Dave is letterlijk geboren in de horeca. Zijn hoogzwangere moeder dacht nog wel even door te kunnen werken, maar dan begint plots de bevalling. Zo wordt Dave achter de bar van een café op de Hof geboren.

Vanaf dat moment is het zeker dat er voor hem een toekomst is weggelegd in de horeca, het blijkt een match made in heaven . "Ik sta eigenlijk vanaf mijn elfde al écht in de keuken. Op mijn zestiende ben ik voor het eerst gestart bij een leerbedrijf en toen ik zeventien was, was ik de jongste chefkok van Nederland in die tijd", vertelt hij. Dave werkt jarenlang voor verschillende bazen, in restaurants van Vlieland tot Vlissingen en van Maastricht tot Groningen. Maar Amersfoort, de stad waar de chefkok geboren en getogen is, heeft altijd een plekje in zijn hart gehouden.

Overname

Jarenlang werkt Dave toe naar het moment dat hij in de voetstappen van zijn vader kan treden en zijn eigen plek in de horeca kan vinden, om de droom van zijn vader te kunnen voortzetten. "Helaas hebben mijn ouders de pensioenleeftijd niet gehaald en is nadat ze zijn overleden besloten om de boel te verkopen."

Eén jaar geleden besluit Dave het over een andere boeg te gooien: hij wordt chef bij mensen aan huis en start zijn bedrijf UwThuischef . Weg uit de veilige keuken van het restaurant, op naar de keukens bij de mensen thuis. Hij maakt ontbijt, lunch, high tea en diners van drie tot elf gangen voor iedereen die dat wil. "Het is een andere tak van sport. Ik heb bijvoorbeeld geen vaste kaarten, werk met wat er die dag op de biologische markt te vinden is", vertelt de thuischef trots. Eigenlijk kan alles, maar soms zegt Dave nee: "Sommige dames denken dat ik het toetje ben, maar dat gaat niet gebeuren."

'Ik wil iets teruggeven aan de maatschappij'

Dave werkt aan een eigen moestuin, zodat hij daar straks zijn eigen groenten en aardappels uit kan halen. Ook hoopt hij over vijf jaar zoveel mogelijk met laagbegaafd personeel te werken, krachten die dan één op één worden begeleid. "Na een moeilijke periode in mijn leven, wil ik teruggeven aan de maatschappij wat ik heb gehad van de maatschappij."

Dit artikel komt van indebuurt.nl/amersfoort. Meer inspirerende verhalen over Amersfoort lezen? Ga dan naar de site.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden