Logo amersfoortnu.nl


Krijnie Beyen bij een van de werken van Marianne Lammersen (Foto: Adriënne Nijssen)
Krijnie Beyen bij een van de werken van Marianne Lammersen (Foto: Adriënne Nijssen) (Foto: )

Het leven is voortdurend in beweging

Adriënne Nijssen

Onderscheid tussen goed en kwaad

Op dit moment is er in Huis als Museum een tentoonstelling te zien met de titel Atlantis. Er zijn een aantal verhalen in omloop zoals 'De val van Atlantis', 'Lemurië' en 'Het Paradijs'. Het zijn soortgelijke verhalen waarin een verandering in de mens en de mensheid heeft plaatsgevonden. Er werd een onderscheid gemaakt tussen goed en kwaad. Neem bijvoorbeeld Het Paradijs', daar was alles heel en nadat Eva de appel van de boom nam werd het verschil tussen goed en kwaad geïntroduceerd.

Amersfoort - "In deze tijd met extremisme worden deze begrippen uitvergroot. In deze tentoonstelling wil ik juist het tegenovergestelde laten zien," zegt Krijnie Beyen, Amersfoorts kunstenares. "Dat betekent dat de foto's van Elise van der Linden, die centraal staan in de tentoonstelling, de schoonheid van verval laten zien."

Samen met Elise heeft Krijnie zes kunstenaars geselecteerd die voortborduren op het werk van Elise en op het thema van de tentoonstelling.

Elise is nog jong en een opkomend talent. "Ze heeft in opdracht van de Fundatie Zwolle met de serie 'Shades of Silence' op 'De Parade' drie videokunstwerken gemaakt. Haar werk werd goed ontvangen getuige de recensies in NRC en Volkskrant," zegt Krijnie trots. De foto's die gebruikt werden voor het videokunstwerk zijn nu in Huis als Museum te zien.

Aan de tentoonstelling doen nog meer kunstenaars mee. Een van hen is de Amersfoortse kunstenaar Theo van Delft. Theo maakte het werk 'OlhoMarmore'. Hij liet zich hiervoor leiden door een van de foto's van Elise. Waar het beeld van Elise van beneden naar boven reikt, laat het werk van Theo juist een diepe plek in een marmergroeve zien. "Je hoeft nergens naar toe, je bent er al," zegt Theo over dit werk.

Een kunstenaar die er in deze tentoonstelling voor Krijnie uitspringt is Marianne Lammersen. "Ik vind haar werk erg mooi. Haar werk laat zien dat het leven in beweging is," legt ze uit. "Maar ook de werken van de andere vier kunstenaars hebben mijn hart gestolen," zegt Krijnie.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten