Van Duijn stunt met Europese titel schoonspringen

Amersfoort - De in Amersfoort geboren Celine van Duijn heeft woensdag bij de EK schoonspringen verrassend goud veroverd op het onderdeel toren. In Edinburgh sprong ze van 10 meter hoog naar een totaalscore van 319,10.

De Italiaanse Noemi Batki (315,00) werd tweede en Maria Kurjo uit Duitsland (308,15) pakte brons. Van Duijn plaatste zich als eerste voor de finale maar was niet de favoriet voor eremetaal. De Nederlandse die tegenwoordig in Eindhoven woont kwam nooit verder dan een zesde plaats op een EK. Maar waar de concurrentie steken liet vallen, was Van Duijn uiterst accuraat in haar uitvoeringen. De gouden plak is ook direct haar eerste medaille op een EK. Vorig jaar werd Van Duijn nog tiende op hetzelfde onderdeel bij de EK in Kiev.
Van Duijn ziet zichzelf als een laatbloeier, vooral omdat ze het schoonspringen nog geen acht jaar beoefent. "Het is voor mij toch anders omdat ik pas op mijn achttiende ben begonnen met schoonspringen. Ik ben dan wel 'oud' maar een jonkie in deze sport", legt de 25-jarige uit. Op haar zesde begon ze met turnen, na vele blessures stopte ze in 2010 met de sport. "In het schoonspringen krijg je minder snel blessures en de overgang van turnen naar het springen is niet zo groot." Na jaren van hard werken bleek haar carrièreswitch een gouden keuze.

Meer berichten