Foto:

Column Nynke Geertsma: Warm

Gaandeweg ben ik er wel klaar mee, met die overdreven on-Hollandse hitte. Er lijkt geen einde te komen aan deze hete zomer! En ook niet aan de hordes mensen die roepen 'Je mag niet klagen' en als je dat dan wel doet, meelijwekkend mompelen 'Het is ook nooit goed, hè?'. Tegen die mensen zeg ik: ik klaag wanneer ik dat wil. Dus ik ga gewoon nog even lekker door. Want het is lang geleden dat ik zulke hoge temperaturen meemaakte. De laatste keer was in de VS in de stad Phoenix, waar ik in de zomer van 2011 op bezoek was bij een vriendin. Het was er elke dag tussen de 35 en 40 graden en we begaven ons van de ene ruimte met airco naar de andere. Daarbuiten was het niet te doen; snikheet. Je schoenzolen smolten als je over het asfalt liep. Het landschap was verworden tot woestijn.
Het tropische Amersfoort van afgelopen week en overal dat dorre, gele gras deed mij terugdenken aan die zomer in Phoenix. En het zal steeds vaker gebeuren, dat we door de hitte bevangen raken. Of gevangen, want het dwingt je bijna te verblijven in ruimtes met airconditioning. Met deze warme dagen zit ik dan ook vooral graag in mijn koele kantoortuin. Gelukkig wordt het deze week 'maar' 27 graden gemiddeld, als we de weerpluimen van de meteorologen mogen geloven.

Klein zijspoortje: wist je dat veel meteorologen hun eigen beroep niet kunnen uitspreken? Let er maar eens op. 'Meetroologen' of 'meetjoologen' zeggen ze vaak. Zomaar twee lettergrepen weggelaten, alsof het niks is! Terwijl die er toch écht in horen. Ze zouden ook gewoon 'weerkunde' kunnen zeggen, maar dat klinkt natuurlijk minder interessant.

Enfin, de hitte; die mag van mij wel wegblijven. Niet dat we er ook maar íets aan kunnen beïnvloeden. Maar ik kijk nu al uit naar de herfst.

Meer berichten