Sandra Huizer, vrijwilliger bij Bibliotheek Eemland, brengt ouderen graag digitale kennis bij. (Foto: Adriënne Nijssen)
Sandra Huizer, vrijwilliger bij Bibliotheek Eemland, brengt ouderen graag digitale kennis bij. (Foto: Adriënne Nijssen) (Foto: )

Sandra helpt op het digiplein

"Iedereen heeft zijn eigen interesse en als je vrijwilligerswerk wilt doen moet het wel bij je passen," zegt Sandra Huizer, vrijwilliger bij de Bibliotheek Eemland in samenwerking met SeniorWeb. Van dat laatste is Sandra ook ambassadeur. Sandra geeft onder andere Klik & Tik, een gratis internetcursus.

door Adriënne Nijssen

Amersfoort - "Digitaal is echt mijn hobby. Het geven van cursussen, vooral aan senioren, is naast leuk ook nog eens menselijk sociaal. Ouderen zijn dankbaar, ze zijn nog gewend om goed op te letten en naar de docent te luisteren. En ze willen heel graag, al denken ze vaak dat ze het niet kunnen. Het is fijn om ze daarin te motiveren en ze iets te leren."
De cursus Klik & Tik is een doorloopcursus van twaalf lessen. Als er plaats is begint een cursist. Hij of zij gaat zelfstandig aan het werk in het klaslokaal. "Als docent help je hen daarbij. Gemiddeld doet een cursist er twaalf lessen over, de een wat minder, de ander wat meer. Ik merk dat werken met een muis best moeilijk is voor mensen die nog nooit met een computer gewerkt hebben. De coördinatie en de fijne motoriek zijn voor sommigen best lastig. Bij iPad-cursussen, die ik ook geef, speelt dat niet zo," vertelt Sandra.
Hoeveel uur ze per week besteedt aan haar vrijwilligerswerk weet Sandra niet. "Het is heel wisselend. Deze week had ik gisteren een overleg, vanochtend de cursus Klik & Tik en morgen het Digitaal Hulpplein. Best wel veel, maar dat is niet altijd zo hoor."
Het Digitaal Hulpplein is een inloopspreekuur voor vragen over computers, tablets, smartphone, internet, e-readers, e-books en digitale diensten van de overheid en andere instellingen. "Je weet van tevoren nooit hoe het gaat lopen. Bij koud weer komt er bijna niemand, maar soms hebben we een run. Je zoekt dan een balans tussen de tijd die je besteedt aan een probleem en de tijd die je mensen laat wachten. We geven onze cursisten ook het advies om naar het hulpplein te komen. Dus ik verwacht in de toekomst wel meer drukte," zegt Sandra.
Bang dat haar vrijwilligersbaan uitsterft, is Sandra niet. "Alles verandert razendsnel en als je er geen plezier in hebt om het bij te houden dan loop je snel achter en heb je weer informatie nodig. Er zijn elke keer nieuwe apparaten nodig voor de steeds zwaardere applicaties. Ik kan verder helemaal niets bedenken dat dit zo snel heeft. Een auto of camera zijn na vier of vijf jaar nog niet oud. Maar een digitaal apparaat is na vier jaar echt verouderd. Er komen nieuwe apparaten en nieuwe systemen, nieuwe apps ook. Het is wel koffiedik kijken maar voorlopig hebben we nog wel dertig jaar werk."
Mensen die denken dat een cursus te ingewikkeld voor ze is omdat ze helemaal niets weten, zijn hier aan het goede adres. Weet je wel hoe smartphone en tablet werken dan kun je natuurlijk vrijwilliger worden. Voor zowel cursussen als vrijwilligers kun je contact opnemen met de balie van bibliotheek. Bellen mag ook naar telefoon 033 - 4631914.

Meer berichten