Wethouder Hans Buijtelaar, Jan Bouwman, Maikel Gijzen en Erwin Lubberding geven de bloemen water. (Foto: Ronald Kersten Fotografie)
Wethouder Hans Buijtelaar, Jan Bouwman, Maikel Gijzen en Erwin Lubberding geven de bloemen water. (Foto: Ronald Kersten Fotografie) (Foto: )

Binnenstad Amersfoort fleurt op

In de afgelopen maanden is hard gewerkt aan het 'opfleuren' en daarmee verlevendigen van de Amersfoorste binnenstad. De weelderigheid van de bloemen wordt gewaardeerd door inwoners en bezoekers van de stad en de bloemen vormen een lint van winkels, horeca en toeristische attracties.

van de redactie

Amersfoort - Nieuw zijn ook de bloemtorens die bij wijze van proef voor extra sfeer zorgen in de historische binnenstad, zoals bij de Kamperbinnenpoort. Het nieuwe opfleurplan, aangevoerd door de Ondernemersvereniging Binnenstad Amersfoort en ondersteund door de gemeente Amersfoort, verbindt straten en pleinen; ook de verbinding binnenstad - Eemplein heeft door goede samenwerking een nieuwe impuls gekregen.

Al enkele jaren is de binnenstad van Amersfoort voorzien van bloemdecoratie. Op diverse locaties in de historische binnenstad is sprake van een rijke bloemenstructuur, veelal in de vorm van hanging baskets, die de straten van aankleding voorzien. Met de verdere ontwikkeling van de binnenstad ontstond behoefte over te gaan tot een vernieuwing van de bloemdecoratie. De bloemen waren namelijk niet evenwichtig over de stad verdeeld. Waar de ene plek grossierde in bloemen, waren op bijvoorbeeld het grootste horecaplein de Hof en de Appelmarkt/Groenmarkt geen bloemen aanwezig. Ook was de ambitie de sfeer en beleving van de stad op te waarderen.

In nauwe samenwerking met Sint Jorisplein (privaat eigendom van Alterra vastgoed) en Winkeliersvereniging Eemplein, zijn de bloemen ook op deze plekken ingepast. Ook is met een bijdrage van de gemeente de gekoesterde verbinding historische binnenstad - Eemplein opgewaardeerd; een belangrijke impuls passend bij de visie stadshart. De nieuwe leverancier is FloraBasket. Naast de hanging baskets voor een periode van 5 jaar, worden de bloemtorens op basis van een proef van een jaar op een aantal plaatsen ingepast in de openbare ruimte. Eind dit jaar wordt gekeken naar de inpassing van boombakken en vlinderstruiken, om ook het binnenstedelijke ecosysteem een impuls te geven.

Ondernemersvereniging Binnenstad Amersfoort (OBA) heeft het opfleurplan gecoördineerd met een bijdrage uit het ondernemersfonds, waar alle ondernemers in de binnenstad via reclamebelasting aan bijdragen. De OBA vindt het als grootste ondernemersvereniging in de binnenstad belangrijke een vitale en sfeervolle binnenstad na te streven en continu te versterken. Een passende sfeer zorgt voor een aangenaam verblijf, koopmotief en terugkerend bezoek.

Meer berichten