Van links naar rechts Jan-Rienk Heuving, Marjo Roberts en Seger Zegers. (Foto: Adriënne Nijssen)
Van links naar rechts Jan-Rienk Heuving, Marjo Roberts en Seger Zegers. (Foto: Adriënne Nijssen) (Foto: )

Dialoogtafels zorgen voor contacten

Je leest het overal, ouderen vereenzamen, buren kennen elkaar amper. Gelukkig zijn er nu en dan initiatieven die daar iets mee willen doen, zorg willen dragen voor hun wijk door bijvoorbeeld dialoogtafels. "We zochten een manier om contact te krijgen met mensen in de wijk," zegt Marjo Roberts lid van de wijkwerkgroep Buurtbestuur (Vermeerkwartier, Bosgebied, Bergkwartier en Leusderkwartier). "Maar ook als buurtbewoner en als coördinator bij de burenhulpcentrale van Amersfoort Zuid wilde ik dat graag. Ik dacht aan dialoogtafels waarbij het niet gaat om gelijk hebben maar om het delen en onderzoeken van persoonlijke ervaringen."

door Adriënne Nijssen

Amersfoort - Marjo zocht contact met Amersfoort in Dialoog en maakte kennis met Seger Zegers. "Voluit is het Stichting Amersfoort in Dialoog," lacht Seger, "maar niemand noemt het zo. Kernachtig aan een dialoog is dat je met elkaar spreekt, naar elkaar luistert zonder veroordeling. Dialoog in de wijk biedt bewoners de mogelijkheid om in contact te komen en te praten over wat belangrijk is voor hun wijk. Dat roept begrip op, je leert elkaar kennen. En je ontmoet elkaar werkelijk.''
De eerste negen dialoogtafels in Amersfoort Zuid hebben plaatsgevonden. "En dat is opgevolgd door een folder die verspreid is. We hopen dat mensen daardoor gaan zeggen dat ze mee willen doen," zegt Marjo. De oproepen werden verspreid via de wijkkrant. "Zo kwamen we ook met locaties in de buurt in contact. Van verenigingsruimte tot klaslokaal. En vaak is daar dan iemand van de locatie aanwezig die ook wel iets wil betekenen. Dat levert dus extra op," vertelt Jan-Rienk Heuving van Indebuurt033. "Ik ben als buurtnetwerker hierbij betrokken en ik ondersteun dit project. In iedere wijk werken inwoners samen, iedere wijk heeft een buurtbestuur. Van daaruit werden de dialoogtafels gevoerd. Ik ondersteun en faciliteer."
Natuurlijk hopen ze alle drie dat er een tweede ronde komt. "Wij hopen dat mensen die niet hebben deelgenomen nu zeggen dat het jammer is dat ze niet meegedaan hebben. Leuk om te vertellen dat in één buurt al drie rondes geweest zijn. En elke keer wordt de dialoog gedetailleerder. Zij zijn nu zo ver dat ze plannen kunnen gaan uitwerken. Bij de eerste dialoog komt er vaak een goed plan naar voren. Maar je hebt ook mensen nodig die het gaan uitvoeren."
Tante Rozemarijn is een landelijke stichting met als doel een bijdrage te leveren tegen de vereenzaming van senioren in Nederland door samen te eten in huiskamerrestaurants. "Dat initiatief wordt nu in een van de buurten gestart. Er zijn twee bijeenkomsten gepland de komende tijd. Dat is toch mooi," zegt Jan-Rienk.

Wil jij in contact komen of meedoen aan een dialoog in je eigen buurt? Neem contact op met Jan-Rienk Heuving van Indebuurt033 via tel. 06 - 12268628 of jan-rienk.heuving@indebuurt033.nl
Op www.indebuurt033.nl en op www.amersfoortzuid.info is veel informatie te vinden.

Meer berichten