Foto:

Column Nynke Geertsma: Erg aan toe

Het was een drukke tijd. Mijn hoofd voelde vol, mijn lijf leeg en mijn ledematen zaten vast met als gevolg: weinig energie meer. Ik was er erg aan toe, aan vakantie. Aan hoge bergen, uitgestrekte fjorden, eeuwige sneeuw, kuddes elanden en lange midzomernachten met wijn, brunost (bruine geitenkaas) en rendierworst. Zuid-Noorwegen moest het ons brengen.
Bepakt en bezakt slingerden vriend en ik het trouwe terreinwagentje aan en begaven ons naar de Duitse snelwegen. Maar net voor de Deense grens begon de ellende. Een vreemd geluid steeg op uit de motor. Wat koelvloeistof erbij en zo gingen we weer verder. Eenmaal in de heuvels van Denemarken merkten we echter dat onze SUV steeds suffer werd. Nauwelijks vermogen meer! Maar omdat je in Noorwegen toch bijna nergens harder dan 70 kilometer per uur kunt, kachelden we door. We waren er immers bijna. Het tempo daalde echter meer en meer en inhalen was er niet meer bij; de eens zo pittige 4-wheeldrive had er geen kracht meer voor. In Stavanger brachten we 'm naar de garage.

Volgelopen, leeggelopen en vastgelopen

De Norske autodoktør constateerde dat de vierwieler er erg aan toe was: dingen volgelopen, dingen leeggelopen en dingen vastgelopen met als gevolg: weinig energie meer... Maar men zou het wel kunnen fixen. Dankzij vlot optreden van de ANWB-pechhulp konden wij met een fonkelnieuwe bolide van Zweedse makelij onze reis vervolgen. Het werd alsnog een prachtige trip met hoge bergen, uitgestrekte fjorden, eeuwige sneeuw, brunost en rendierworst. Alleen de elanden hadden zich verstopt. En de wijn, die hebben we geskipt. Een glaasje alcohol kost in Noorwegen namelijk een vermogen. Net als de auto, die zonder succes (maar voor veel geld) 'gerepareerd' was en nu dus gerepatrieerd moet worden naar Nederland. Gelukkig hebben wij zelf toch nog wat energie kunnen bijtanken. We waren er erg aan toe.

Meer berichten