Meevaren met de fietsboot is zeker een aanrader, of je nu fietser of wandelaar bent. (Foto: Hetty Heijne)
Meevaren met de fietsboot is zeker een aanrader, of je nu fietser of wandelaar bent. (Foto: Hetty Heijne) (Foto: )

Fietsen langs Eemmeer en door polder

Door bos, polder en over water

door Hetty Heijne

Vakantietijd! Wat je plannen ook zijn, er is genoeg te doen. Bijvoorbeeld, een van onze favoriete activiteiten: fietsen. Maar dan net een beetje anders... een fietstocht gecombineerd met een fietsboot (fietsroute 11 van de VVV Leusden).

Leusden/Amersfoort - De auto zetten we neer bij de Toeristisch Overstappunt (TOP) de Schammer. Hier stappen we op de fiets en rijden via de Schammer en Bloeidaal door het mooie landgoed Hoevelaken met diverse waterpartijen. We fietsen Nijkerkerveen in en weer uit en komen langs weilanden met koeien, paarden en mooie boerderijen. Bij knooppunt 90 moeten we wachten op een passerende trein, fietsen verder onder het tunneltje van de verbindingsweg door, gaan dwars door een woonwijk en komen weer op een fietspad tussen de weilanden door. We komen bij TOP De Kooi. Naar zeggen ligt deze in een van de oudste polders van Nederland: polder Arkemheen. Als we doorfietsen naar knooppunt 50 komen we langs 'Het grenskanaal Laak', ooit aangelegd om de grens te markeren tussen Gelre en Utrecht. Verder gaat het over De Bonte Poort, de Brug over het grenskanaal Laak. We gaan een smal fietspad links in, rijden dit fietspad uit en worden beloond met een weids uitzicht over het Nijkerkernauw.

Je kunt hier twee kanten op. De lange route (rechtsaf) gaat om het Eemmeer heen. Een aanrader als je veel tijd hebt, want op het pad naar het Stoomgemaal Arkemheen kom je langs de 'Luisterplaats project zout' waar je bijzondere verhalen over de polder te horen krijgt, fiets je langs het achttiende-eeuwse sluishuis van het Ampt van Neijkerk en langs Landgoed De Wielewaal. Wij gaan echter linksaf naar knooppunt 3 en dan naar 11 en na 26 kilometer fietsen stappen we aan boord van de fietsboot Eemlijn. Deze brengt ons in ongeveer 2,5 uur naar Amersfoort waar we bij de Grote Koppel ter hoogte van het Eemplein in de nieuwe Eemhaven weer van boord gaan (knooppunt 99). Vanaf hier fietsen we terug naar TOP de Schammer. Een mooie tocht die de moeite waard is en voor wandelaars, al dan niet ingekort, ook goed te doen is.

Meer berichten