Adriënne Nijssen laat haar nieuwste boek zien, met de titel ‘Maandagavond kwart over tien’ (Foto: Marian Vreugdenhil)
Adriënne Nijssen laat haar nieuwste boek zien, met de titel ‘Maandagavond kwart over tien’ (Foto: Marian Vreugdenhil) (Foto: )

'De verhalen liggen op straat'

Bundel van Amersfoortse schrijfster Adriënne Nijssen

AMERSFOORT - Na haar laatste roman, 'Vlucht', uitgekomen in 2016, wilde Adriënne Nijssen eigenlijk 'gewoon' aan de volgende roman beginnen. Maar steeds meer van haar fans stelden haar de vraag wanneer ze een bundel met korte verhalen van haar hand konden verwachten. Zo'n boek waarin je kort leest om het dan weer even gemakkelijk weg te leggen.

door Marian Vreugdenhil

Voor de Amersfoortse schrijfster, vooral bekend van haar boeken met een lesbisch thema, was dat geen moeilijke vraag. Al jaren maakt ze aantekeningen over leuke ontmoetingen, flarden van gesprekjes die ze opvangt en opvallende of grappige voorvallen die ze toevallig waarneemt. "De verhalen liggen op straat", zegt Adriënne. "Maar ook in het café of de trein. Wanneer ik maar een uur door de stad fiets, heb ik zeker al twee nieuwe ideeën."
Neem het verhaal Trouwboekje over die vier mannen op een Amersfoorts terras. Adriënne ving hun gesprek op terwijl ze dacht even rustig te kunnen lezen in een magazine. De vier overwogen luidruchtig de vraag, met de koffie in de hand, of 'homosuelen', zoals een van hen zei, ook een trouwboekje hebben en wat daar dan in staat. Wie is van twee vrouwen of twee mannen de echtgenoot en wie de echtgenote? Of lees de vele andere verhalen in Adriënnes boek over de onbekende herkomst van een sleutelbos of een spelletje doen tijdens de ochtendfile.
"De verhalen gaan allemaal over vrouwen, over lesbische maar ook over hetero vrouwen", zegt Adriënne. "Eigenlijk wil ik over iedereen schrijven en niet over een aparte groep vrouwen. We leven nu eenmaal in een hetero wereld. In mijn boeken schrijf ik over hoe mooi of ontroerend liefde kan zijn, maar ook over hoeveel pijn je elkaar of jezelf ongewild kunt aandoen."
Adriënnes pas verschenen verhalenbundel telt circa 180 pagina's en is een uitgave van de Rotterdamse Uitgeverij HaarVerbeelding.
En die roman dan die ze dacht 'gewoon' te gaan schrijven? De achterste pagina van 'Maandagavond kwart over tien' verklapt dat die roman al lang op stapel staat. Haar naam is 'Stephanie'.

Meer berichten