Cink Cink Cirk met de voorstelling Dukto, drie dagen lang tijdens Spoffin te zien. (Foto: Mikulas Hrdlicka)
Cink Cink Cirk met de voorstelling Dukto, drie dagen lang tijdens Spoffin te zien. (Foto: Mikulas Hrdlicka) (Foto: )

Spoffin: eigenzinnige programmering

Internationaal festival voor professioneel buiten- en locatietheater Spoffin heeft het programma rond. De artistiek leider beschikt over een neus voor wat nieuw en opwindend is en dat levert een eigenzinnige programmering op. Spoffin hoort in Europa inmiddels tot de meest toonaangevende festivals voor buitentheater. "We hebben internationaal een naam opgebouwd waar we trots op mogen zijn."

Amersfoort - Spoffin is dit jaar van 23 t/m 26 augustus. De kaartverkoop voor openingsavond Amuses in Flint is gestart en vanaf 1 juli staat het programma online. Deze negende editie telt bijna veertig verschillende producties uit heel Europa, waarvan 27 Nederlandse premières en een aantal uit Amersfoort.

Bij het selecteren van groepen is originaliteit altijd de doorslaggevende factor, zegt artistiek leider Alfred Konijnenbelt. "Naast professionaliteit, zeggingskracht, sterke visuele presentatie en een fijne sfeer." Moeilijk om een goed programma samen te stellen? "Ja en nee. Het aanbod is groot en artiesten spelen enorm graag op Spoffin. Het is lastig uit alle voorstellingen de meest opvallende te kiezen. Uiteindelijk stellen we toch een mooi en gebalanceerd programma samen. We luisteren daarbij ook naar het publiek." Zo is er dit jaar meer 'echt' straattheater en bewegen meer voorstellingen door de stad.

Amersfoort telt een aantal makers waar je niet omheen kunt. Zoals Actic. Konijnenbelt: "Die zie je in heel Europa spelen. We zijn blij dat ze weer in eigen stad te zien zijn." Wie aan jeugdtheater denkt, denkt in Amersfoort al snel aan Koeterwaals. Zij staan voor de tweede keer op Spoffin. Nieuw is Sillyous Productions van de Amersfoortse Carmen Nichting. Ze geeft een voorproefje van de voorstelling Vlow! die vanaf oktober in kringloopwinkels in heel Nederland speelt. Slagwerkgroep KAMV sluit Spoffin af met een kenmerkend zinderend, luidruchtig concert.

De focus ligt dit jaar op Noord-Europa. "Het focus-programma is succesvol: landen werken graag mee aan een programma met extra aandacht voor hun artiesten. Dit jaar spelen maatschappelijke thema's een hoofdrol, zoals migratie en Europa."
Een opvallende ontwikkeling is de rol van vrouwen die in het buitentheater steeds meer het beeld bepalen. "In elk geval bij Spoffin. Enigszins generaliserend kan je zeggen dat vrouwen vaak meer te vertellen hebben op maatschappelijk gebied en minder snel voor gemakkelijke humor kiezen."

Van de Nederlandse premières is onder meer de parade Azalaï, met metersgrote poppen uit Marokko bijzonder. "En de interactieve show van Avanti Display. Ze bestaan ruim 25 jaar en komen met iets compleet nieuws. En dan is er Conseqüències van Cia. Moveo, in Spanje met diverse prijzen bekroond. Sideshow van Pain Solution is een verhaal apart. De pijn is echt en de bizarre acts vereisen een sterke maag." Geen première, wel een aanrader: Despoot van Compagnie Mobil. Kijk voor meer info op www.spoffin.nl.

Meer berichten